ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания и Полша ще обучават украинци на западни самолети

юрофайтър

Еманюел Макрон заяви, че е отворил вратата за подготовка на украински пилоти на изтребители

Великобритания и Полша са се съгласили да станат част от коалиция за обучаване на украински военни пилоти на съвременни западни самолети, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Зеленски каза това в традиционното си вечерно видеообръщение, което този път отправи от влака, с който пътува за Киев от Лондон – последната спирка от европейската си обиколка.

“Великобритания – да. Полша – да”, заяви украинският президент. Той изрази увереност, че “Франция и други партньори (също) ще се присъединят”.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че е “отворил вратата за подготовка на украински пилоти на изтребители” още отсега. Това изказване той направи ден след като той разговя с гостуващия му в Париж президент на Украйна Володимир Зеленски.

Макрон допълни, че тази подготовка ще се извършва заедно с няколко други европейски страни, които са готови на това. „Вярвам, че дискусии (по въпроса) са в ход и с американците“, заяви Макрон в интервю за френската телевизия Те Еф 1. Той обаче допълни, че споменаването на евентуална бъдеща доставка на бойни самолети за Киев „би било теоретичен дебат“. „Днес е нужно да започнем обучението. За това се споразумяха няколко европейски страни“, заяви Макрон, без да навлиза в повече подробности относно този процес на обучение. 

Париж до този момент отлага въпроса за евентуална доставка в бъдеще на бойни самолети за Украйна, обяснявайки по-специално, че ще са нужни дълги месеци за подготовката на пилоти за летене с тях. Началото на подготовката на пилотите би могло накрая да проправи пътя и за доставката на самолетите.

В интервюто Макрон не навлезе и в детайли какви нови доставки на оръжия ще има от Париж за Киев „Решихме да доставим нови боеприпаси“, се ограничи той да каже.

Макрон спомена, без да навлиза в повече детайли, и за обучението на украински военни, които ще са натоварени със задачата да извършат украинската контраофанзива и да устояват на противника“, като те ще бъдат обучавани как да поправят бойна техника и оръдейни системи.

„От това има нужда Украйна“, заяви президентът на Франция и допълни, че стратегията на страната му е  проста – да помага на Украйна да се съпротивлява, за да организира, в момента, в който реши това, своята контраофанзива, за да върне накрая всички на масата на преговорите и при условия, които тя би избрала и да изгради устойчив мир за себе си. 

Вчера след срещата си със Зеленски в общо изявление двамата президенти казаха, че Франция ще обучава и оборудва няколко батальона на украинските сили с десетки блиндирани военни превозни средства и леки танкове, сред които AMX-10RC.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст