Какво се знае за новия главен изпълнителен директор на Twitter

Илон Мъск посочи на 12 май Линда Якарино за свой наследник – като главен изпълнителен директор на Twitter. Новината веднага събуди любопитство, а колко ще й бъде заплатата – въпрос, който Мъск отмина с мълчание.

Като за начало е важно да се има предвид, че Илон Мъск се готви да се оттегли от поста главен изпълнителен директор не веднага, а в близките седмици, съобщава The Washington Post.

Назначенията и операциите в Twitter са всичко друго, но не и гладки, откакто главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск реши да закупи социалната медийна платформа. Много неща се случиха в Twitter, оттогава – най-запомнящото се – съкращаването на около три четвърти от служителите на компанията. Сега, изглежда Мъск е готов да предаде управлението в ръцете на друг.

Якарино до момента отговаряше за рекламата и партньорствата в NBC Universal, съобщи The Verge.

Като се има предвид, че компанията Twitter през последните месеци се превърна във влакче на ужасите, изпълнени със съкращения и напускането на високопоставени служители и фирми – подизпълнители на платформата, е много любопитно как Якарино ще се справи с проблемите в компанията. Както Post отбеляза, има въпрос дали тя ще върне Twitter обратно към дните преди Мъск или ще продължи начина, по който досегашният главен изпълнителен директор управляваше компанията, с тенденция към неограничена свобода на словото.

Якарино е работила в Turner като заместник на главния изпълнителен директор и като главен оперативен директор на реклама и продажби, маркетинг и операции.

Тя е била шеф на рекламата и е отговаряла за връзките с партньорите в NBC Universal, където е ръководила около 2000 служители. С този отбор тя е изградила партньорства със Snapchat, Buzzfeed, Twitter, Apple News и др.

По отношение на политическите й възгледи, за Якарино може да се каже, че споделя същите като Мъск – той до този момент не се е определил нито като демократ, нито като републиканец, но действията му сочат, че по-скоро споделя идеологията на крайната десница. Той често е критикувал толерантното отношение към това човек сам да определя как да се обръщат към него – дали като към нея, него, тях или то. Той бе и много против задължителното ваксиниране.

Потребители в Туитър изразиха надежда Якарино да е крайно дясна политически. Други не одобряват нейната предишна работа в Световния икономически форум – организация, която Мъск публично критикува.

Според някои факта, че Якарино бе част от WEF е знак, че тя ще се опита да върне управленската линия отпреди Мъск в Twitter, когато спрямо потребителите на платформата се налагаха определени ограничения.

Мъск сякаш предвиди тези опасения и реагира своевременно. Той обяви, че ангажиментът на Twitter към прозрачност и приемането на широк диапазон от гледни точки остава непроменен.

В петък, 12 май, Якарино официално обяви, че се оттегля от поста в NBC Universal.

„За мен бе чест да бъда част от Comcast NBCUniversal и да водя най-страхотния екип”, заяви Якарино на прощаване. За NBC Universal вероятно ще е трудно да се разделят с нея – особено ако това означава намаление на приходите от реклама в компанията.

Защо Илон Мъск се оттегля като главен изпълнителен директор на Twitter?

Цените на акциите на Tesla пострадаха, откакто Мъск пое Twitter, което е нещо, което анализаторите обикновено приписват на отслабването на увереността на инвеститорите, че Мъск може да управлява толкова много компании наведнъж. Новината за назначението на Якарино като главен изпълнителен директор идва няколко дни преди годишното събрание на акционерите на Tesla.

Редица рекламодатели избягаха от Twitter, откакто Мъск пое управлението. Според Pathmatics от Sensor Tower, 625 от хилядата най-големи рекламодатели на Twitter са прекратили рекламните си договори. И данните са само до 25 януари 2023 година. Марки като Coca-Cola, Jeep, Unilever и Wells Fargo бяха сред първите, които престанаха да рекламират в платформата.

Мъск проведе анкета в Twitter през есента на 2022 г., питайки дали той трябва да остане главен изпълнителен директор, като 57 процента от участващите заявиха, че трябва да се откаже от позицията. През декември Мъск обяви, че ще назначи свой заместник – веднага, щом намери някой достатъчно глупав да поеме работата.  

Кой е съпругът на Линда Якарино?

При такова отношение към потенциалния наследник е любопитно да се знае кой стои зад Якарино – тя е омъжена за Клод Питър Мадразо. Те имат две деца – Крисчън и Матю. Но тя избягва да дава публичност на семейния си живот.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст