Йелън: САЩ може да изпаднат в дефолт на 1 юни

Председателя на Фед Джанет Йелън

Джанет Йелън

Дефолт ще е равнозначен на бушуващ пожар и ще доведе до срив на всички пазари, предупреди председателят на Комисията по ценни книжа в Конгреса на САЩ

Съединените щати може да изпаднат в дефолт на 1 юни, ако в Конгреса не бъде постигнато споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг, предупреди отново министърката на финансите Джанет Йелън, цитирана от Франс прес.

Тази прогноза бе направена още в началото на този месец и потвърдена вчера въз основа на “вече налична допълнителна информация”, пише Йелън в писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Републиканецът Маккарти ще се срещне днес с президента демократ Джо Байдън в опит да бъде намерен компромис.

Джанет Йелън предупреждава за ръст на разходите за заемни средства на САЩ на фона на патовата ситуация с тавана на дълга, пише в заглавие в. “Файненшъл таймс”, предаде БТА.

Разходите на американското министерство на финансите за заеми са се увеличили “значително за ценни книжа с падеж в началото на юни”, отбеляза Йелън в писмо, изпратено вчера до лидерите на Конгреса.

Тя също така повтори оценката си от началото на месеца, че т.нар. Ден Хикс – когато правителството рискува да изпадне в неплатежоспособност, или т.нар. дефолт – може да настъпи след 17 дни, освен ако законодателите не вдигнат тавана на дълга.

Доходността на краткосрочните съкровищни бонове с падеж през следващия месец се повиши, тъй като патовата ситуация по отношение на тавана на дълга се проточи, отразявайки нарастващите опасения на инвеститорите относно перспективите за фалит. Инвеститорите избягваха американските държавни облигации с падеж около Деня Хикс, което принуди американското министерство на финансите да плаща по-високи лихви на търговете.

Най-скорошното си предупреждение Йелън направи в навечерието на среща в Белия дом, на която ще присъстват президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти.

Междувременно председателят на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслър каза вчера, че един евентуален дефолт би бил “немислим”, оприличавайки тази възможност на “бушуващ пожар”.

“Ще станем свидетели на срив на всички пазари”, каза той на конференция, организирана от Федералния резерв в Атланта, като добави, че предприятията и собствениците на жилища ще бъдат засегнати от по-високи разходи за заеми. “Това ще бъде една ужасна бъркотия”, каза още служителят, цитиран от “Файненшъл таймс”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст