БТПП организира кампания в полза на българския внос и износ

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов проведе работна среща с оперативното ръководство на Агенция „Митници“: Пламен Павлов – заместник-директор, Илияна Цоловска – директор на Дирекция „Последващ контрол“ и Росен Василев – директор на Дирекция „Митническа дейност и методология“. 

Основна тема на разговора бяха възможностите за облекчаване дейността на българските вносители и износители.

Констатирано бе, че липсва достатъчно познаване на митническия режим и това затруднява външната търговия. Симеонов предложи сътрудничество между БТПП и Агенция „Митници“ за обучение на производители, износители, вносители, транспортни компании и спедитори, както и за запознаването на бизнеса с условията за регистриране на одобрен икономически оператор и  опростяване на митническите процедури.

Пламен Павлов разясни, че концепцията “Одобрен икономически оператор” е въведена от Световната митническа организация (СМО) и се основава на партньорството между митническите власти и бизнеса.

Става въпрос за определен кръг фирми, които трябва да отговарят на конкретен набор от задължителни критерии и доброволно да заявяват статут на одобрен икономически оператор. Те започват работа в тясно сътрудничество с митническите органи в преследване на една обща цел: гарантират сигурността на веригата за доставки.

Ползите от работата с подобен тип оператори в Европейския съюз са няколко – опростяване на митническите формалности, намаляване на физическите и документални проверки, уведомяване на оператора за проверки на стоките, обработване с предимство при митнически контрол и други.

Информационната кампания ще обхване не само регионалните търговски палати, но и браншовите организации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст