В Народното събрание се разбраха за председателите на комисии

Парламент сграда

Парламентарно представените формации постигнаха съгласие за разпределението на част от ръководствата на постоянните комисии. Договорено е то да е пропорционално на числеността на групите. Така ГЕРБ ще получат 7 председателски места, ПП-ДБ – 6, „Възраждане“ и ДПС – по 4, БСП – 2, а ИТН – едно.

От общо 25 постоянни комисии, спорове има за председателските места в 7 от тях. ПП-ДБ и ГЕРБ спорят кой да застане начело на Антикорупционната комисия, БСП искат да поеме ръководството на Комисията по труда и социалната политика, но и ГЕРБ имат желание техен представител да я оглави. ИТН са заявили председателското място в Комисията по регионално развитие, но такава претенция имат и ПП-ДБ.

За утре в 8.15 отново е свикан Председателски съвет за ново обсъждане. Тогава ще бъдат разпределени и зам.-председателските позиции. Очаква се утре те все пак да влязат в дневния ред, като спорните въпроси бъдат решени с гласуване в зала. 

Засега единствената комисия с гласуван председател е Правната, там начело застана Стою Стоев от ПП-ДБ. Останалите се ръководят от посочен от председателя на парламента Росен Желязков депутат, като се следва разпределението в предишното НС.

Парламентарните комисии са ключови, за да започне практическата законодателна дейност на депутатите.

Вече са внесени множество законопроекти, сред които и този за бюджета за тази година. Той е единственият закон, който на първо четене трябва да бъде разгледан от всички редовни (т.е. без временните) парламентарни комисии.

Сутринта депутатите не се разбраха за съставите на комисиите, които трябваше да бъдат разглеждани на днешното пленарно заседание. Свикан беше извънреден председателски съвет, на който не бе взето решение. Това обяви в кулоарите на парламента Николай Денков от ПП-ДБ. Най-вероятно темата ще остане за утрешния пленарен ден.

Той уточни, че въпросът за ръководства на комисиите е доста сложен, защото има разнопосочни искания и интереси. “Днес следобед ще работим по тази тема, надяваме се утре вече да има решение”, добави още акад. Денков.

Днес в пленарната зала депутатите изслушаха министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за изнесена от главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов информация. След това бяха изчетени декларации от името на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на “Има такъв народ” във връзка с вчерашното изявление на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по адрес на България.

След края на декларациите беше дадена почивка, за да може да се свика на заседание председателски съвет, който да обсъди предложенията за председатели на парламентарните комисии, както и дали точката да влезе в дневния ред днес или да бъде отложена евентуално за утре.

След председателския съвет зам.-председателят на парламента Никола Минчев поднови заседанието, за да обяви края му и да изчете министрите, които утре трябва да се явят на редовния парламентарен контрол.

Припомняме, че вчера, месец след старта на 49-то НС, Стою Стоев стана председател на комисията по правни въпроси. Това решиха депутатите със 123 гласа “за” от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

“Против” се обявиха ДПС, БСП и “Има такъв народ”, а “Възраждане” гласуваха “въздържал се”.

Постът бе договорен между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които след формирането на парламента се разбраха на всеки три месеца да бъдат сменяни председателите на НС и на правната комисия. По тази линия Росен Желязков от ГЕРБ-СДС стана председател на парламента.

Миналата седмица от ПП-ДБ отправиха остри критики към ГЕРБ-СДС, че са нарушили т.н. джентълменско споразумение, тъй като все още нямаше избран председател на комисията.

В петък на експертната среща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов увери депутатите от втората политическа сила, че това гласуване ще влезе в зала и предложението ще бъде подкрепено.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст