Г-7 ще затегне достъпа на Русия до финансовата система

г-7 г7

Групата на седемте (G7) ще вземе решения на срещата си на върха в Хирошима (Япония) за затягане на достъпа на Русия до глобалната финансова система, намаляване на зависимостта й от нейните енергоносители, продължаване на блокирането на активите й, замразени на Запад, както и други мерки насочен срещу Москва във връзка с нейната военна операция в Украйна. Това съобщи високопоставен представител на американската администрация, говорейки на брифинг за журналисти, който беше посветен на участието на президента на САЩ Джо Байдън в настоящата среща на Г-7.

От изявленията на този американски служител следва, че „седморката“ възнамерява да блокира замразените по-рано руски активи, докато Москва не прекрати войната. „Ще видите, че се предприемат нови стъпки за икономическа изолация на Русия, за отслабване на способността й да води война. Ще видите допълнителни ангажименти в този смисъл в изявлението на „Седемте“ относно Украйна. Ще видите, първо, някои значителни усилия, насочени към удар върху способността на Русия да получава ресурси за своята война. Второ, ще видите усилия, насочени към вратичките за заобикаляне на предишните западни ограничителни мерки срещу Москва. Трето, ще видите по-нататъшни стъпки за намаляване на зависимостта от руската енергия. Четвърто, ще видите потвърждение на ангажимента за запазване на суверенните активи на Русия, замразени на Запад, неподвижни до края на войната. Ще бъдат предприети действия за укрепване на тези принципи. Те ще бъдат изложени в изявление за Украйна“, е каза представителят на изпълнителната власт на САЩ.

Освен това той потвърди, че цялата „седморка“ е за запазване в сила на механизма за определяне на пределни цени на руските въглеводородни суровини, използван преди това. „Ние оставаме ангажирани с по-нататъшното поддържане на тавана на цените на руските въглеводороди, включително ефективен мониторинг за това и прилагането му, като същевременно избягваме ефектите на разпространение му към други индустрии и поддържаме глобалната енергийна сигурност“, е посочил служител на администрацията на Вашингтон. „Нашият ангажимент за затягане на “гайките” спрямо Русия остава толкова силен, колкото и миналата година“, добавя служителят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст