Котировките в Токио достигнаха най-високите си нива от август 1990 г.

Токийска фондова борса

Търговията на Токийската фондова борса в петък започна с нов ръст, актуализирайки максимума от повече от 32 години.

Индексът Nikkei, който измерва колебанията в цените на акциите на 225 от водещите компании в страната, спечели 1.05 процента през първите пет минути от откриването на търговията, достигайки 30 900 пункта, най-високото ниво от август 1990 година насам, според данни на борсата. 

Основният фактор за ръста на индексите в Токио е продължаващото отслабване на обменния курс на националната валута спрямо долара, което е от полза за много японски големи корпорации, които се фокусират върху външните пазари и правят печалби в чуждестранна валута. Настроенията на инвеститорите също бяха положително повлияни от новините от САЩ, които показват, че демократите и републиканците ще могат да се споразумеят за нов таван на дълга и да избегнат фалит.

Обменният курс на йената отслабна с 0.49 процента, достигайки граница от 138.49-138.5 йени за долар.

Токийската фондова борса не е така отворена за световната икономика както американските и европейските. Тя обслужва предимно японски и някои американски корпорации, като в това число влизат и банкови структури, въпреки че се наблюдава интернационализиране на нейната дейност. Като пречка за търгуване на финансови инструменти на Токийската фондова борса се посочват големите формалности по получаването на достъп. Основните ѝ конкуренти в региона са борсите  в Сеул, Тайпе, Сидни и Хонконг.

Токийската фондова борса е основана през 1878 г., но началото на търговията с акции се поставя едва през 1949-а През 1956 г. на борсата са приети за търговия облигациии, а през 1966 г. и  и на държавни ценни книжа. Акциите, които се търгуват на борсата, се регистрират в два списъка (секции) – първият датира от 1949 г., а вторият – от 1961-а. В първия се включват акции, към които има по-високи изисквания. Поради тази причина желаещите да търгуват акции трябва да преминат през втория списък и след постигане на определени резултати могат да преминат в първия списък.

През 1982 г. е инсталирана електронна терминална система, която първоначално се използва за търговията на акции от втория списък, но през 1985 г. в нея се включват и акциите от първия.

Официалният индекс на Токийската фондова борса е Nikkei Stock Average и се изчислява от 1949 г., като включва 225 вида акции. Формира се като средна аритметична стойност.

Борсата принадлежи на Japan Exchange Group (JPX), холдингова компания, която също е листвана на борсата. JPX е образувана в резултат от сливането с Осакската борса. Процесът на сливане започва през 2012 г., когато то е одобрено от Японската комисия по справедлива търговия. Самата JPX започва да работи на 1 януари 2013 година.

Токийската фондова борса е изцяло под държавен контрол, осъществяван от Министерството на финансите на Япония. Органите на управление са Общото събрание на Управителния съвет, съставен от 23 членове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст