Литва обмисля да преименува Русия на Московия

литовски сейм литва парламент вилнюс

Литовският Сейм

С въпроса се е заела Комисията по въпросите на бъдещето в литовския Сейм

Комисията по въпросите на бъдещето в литовския Сейм (парламент) смята за необходимо да обсъди възможността за преименуване на Русия в Московия, заяви пред репортери нейният председател Раймундас Лопата, предаде ТАСС.

“Като вземем предвид историческия контекст на Великото литовско княжество, възнамеряваме да предложим на Литва и западните държави по-приемлива и точна оценка на историческата роля на тази страна (Русия – бел. ред.), вместо наратива за Велика Русия, с който тя се е утвърдила в съзнанието на европейците, и да изясним как би било по-добре да се нарича страната – Русия или Московия”, каза той.

Комисията ще изслуша историци и ще проведе дискусия за преименуването на Русия. Във Великото литовско княжество, съществувало от средата на 13-и век до 1795 г., Русия се е наричала Московия. Това име е било използвано и от славянското население на княжеството. То очертавало разлика между руснаците, които се смятали за такива, и московците.

На 13 март говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че към предложенията за преименуване на Русия на Московия може да се подходи само с усмивка. Според него подобни идеи биха могли да бъдат квалифицирани като “нелепи куриози”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст