Министърът на туризма предупреди: неохраняеми са 99 плажа

Неохраняемите плажове към месец март са 99, като от тях 19 са в област Добрич, 26 са във област Варна и 54 са в област Бургас. Това обяви служебният министър на туризма Илин Димитров по време на парламентарния контрол, провел се днес, 19 май, в отговор на питане на народния представител от ДПС Небие Исмет Кабак. Тя се интересуваше как тече подготовката на новия летен сезон.

Министър Димитров отговори, че от ведомството му са разработили първата карта, на която е регистриран така нареченият воден травматизъм. Това са всички места, където е имало инциденти с удавили се хора. Точно там от Министерството на Димитров ще засилят програмите за водно спасяване.

Паралелно с това туристическият министър развива активно сътрудничество с наемателите и концесионерите на плажове. По този повод той обяви, че това лято ще има рекорден брой плажове със син флаг – това означава, че те имат сертификат, че отговарят на всички възможно най-високи стандарти и критерии.

Освен това министърът обяви, че с екипа му са намерили трайно решение на един наболял въпрос – медицинското обслужване в летните курорти. Той е подписал меморандум за сътрудничество с няколко морски общини и “Пирогов”. Надеждите му са, че прегледите по 700 лева и инжекциите по 2000 лева на турист да спрат. В резултат на меморандума вече има открит един медицински пункт в Приморско. Миналата година са били командировани 12 екипа, а тази ще бъдат пратени 4 екипа по Северното Черноморие.

Освен това из морските курорти ще бъдат командировани 450 български полицаи и 16 техни колеги от чужбина – от Румъния, Гърция и Чехия.

На уточняващ въпрос на Небие Кабак предвид това, че неохраняемите плажове остават ангажимент на общините дали министър Димитров има намерение да провежда срещи с тях, последва отговор: “Да, работим активно с всички общини и най-вече с всички областни областни управители, които отговарят за осигуряването на водоспасителната дейност на неохраняемите плажове.” След това Димитров добави, че все пак има плажове, към които няма интерес и те си остават неохраняеми. Но тъкмо там се случват инцидентите. Ето защо от Министерството на туризма постоянно обнародват заповеди, за да повишат максимално вниманието към неохраняемите плажове.

От друга страна министър Илин Димитров се похвали, че зимният сезон е приключил с невероятен резултат, нещо, което отчете и Небие Кабак, но той даде конкретни данни – според статистиката на Световната организация по туризъм България е на шесто място в глобален мащаб по възстановяване след COVID-19 в сферата на туризма. Като освен това имаме 23% по-голям брой туристи през зимния сезон в сравнение с последната година преди пандемията. От Министерството на туризма прогнозират и летният сезон да е много силен – те очакват той да е с 5% по-силен от последния преди пандемията – а именно от този през 2019 г., който бе рекорден.

За да постигнат тази своя амбициозна цел, от Министерството на туризма разгърнали активна рекламна кампания на целеви пазари. Тази година те включили така нареченото road show, което провели на целеви пазари – в Полша, Германия и Израел. в Германия провели над 1200 срещи, в Полша – над 600, а в Израел 12 български туристически фирми се срещнали с 50 израелски. През есента от Министерството на туризма ще проведат подобни срещи и във Великобритания.

По данни на Летище Бургас за периода юни – септември 2023 г. се очакват над 5600 пристигащи полета, това е с 19% повече от същия период през 2022 година. На Летище Варна за същия период се очакват над 3500 пристигащи полета, което е с 24% повече спрямо миналата година. Очакват се туристи от Полша, Германия и Израел, както и от съседните държави. На интернет страницата на туризма предстои да заработи интерактивна карта с данни за интереса на водещи пазари към отделни общини по Черноморието.

Илин Димитров отчете, че и на вътрешния пазар върви сериозна телевизионна рекламна кампания. Този път обаче тя е различна. “Вече не въртим клипове, а разказваме истории на красиви кътчета в България”, обясни министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст