Министър Зарков в отговор на Лорер: Един закон не се пише като поема 

Парламент Крум Зарков

В миналото Народно събрание внесохме десет законопроекта – Закон за съдебната власт, Закон за наказателния кодекс, Закон за защитна на лица, подаващи сигнали, Търговки закон, Закон за правна помощ, Закон за медиация, Закон за кадастри и имотния регистър, Закон за противодействие на корупцията сред лица заемащи висши публични длъжности, Закон за несъстоятелност на физическите лица, Закон за наказателно-процесуалния кодекс. 

Това съобщи министър на правосъдието Крум Зарков по време на днешния парламентарен контрол. Изказването му бе в отговор на въпрос на депутата от парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) Даниел Лорер за това колко законопроекти е изготвило и внесло служебното правителство в 49-то Народно събрание. 

По отношение на изброените закони, Зарков заяви и, че някои от тях са били приети, други – не. Той допълни, че тези, които не са все още приети, са внесени отново в регистратурата на Народното събрание за разглеждане и гласуване.  

Министърът обясни и че за някои от тях е необходимо да да бъдат приети на второ четене. Като той даде пример със Закона за КПКОНПИ, Наказателния кодекс, който бе гласуван днес и бе приет на първо четене, Закона за състоятелност на физическите лица, Законопроект за търговския закон, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. 

Относно нападките на Лорер, че служебното правителство си присвоява заслугите за изготвянето на всички необходими законопроекти по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), Зарков бе категоричен, че никога не е твърдял, че те са започнали от нулата. Той подчерта и че дебатът за авторството на определен закон е фалшив, защото по думите му един закон не се пише като поема. 

“Знаете колко хора, колко правителства, колко дебати се изискват, за да се стигне от първоначалната идея до крайния текст, така че нямам никакво желание да си приписвам заслуги, които са на много хора и може би най-вече на администрацията, която работи най-много по тях,” уточни Зарков. 

В заключение Зарков припомни, че НПВУ е изработен от серия правителства – служебно, второ служебно, редовно и пак служебно. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст