Потребителите на TikTok оспорват забраната в щата Монтана

oracle оракъл TikTok тикток

Петима потребители на социалната мрежа TikTok са завели дело срещу властите в Монтана, за да оспорят забраната на социалната мрежа в този щат. Това съобщиава Ройтерс.

В сряда губернаторът на Монтана Грег Джанфорте подписа закон, забраняващ дейността на китайската технологична компания ByteDance, която притежава приложението, в щата. На магазините за приложения е наредено да блокират достъпа за изтегляне или ще бъдат изправени пред глоби. Забраната ще влезе в сила от 1 януари 2024 година. Потребителите на TikTok в делото си срещу главния прокурор Остин Кнудсен посочват, че приетият закон нарушава първата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото.

Самата компания, според агенцията, също е посочила нарушението на правата на жителите на щата на свобода на словото. В изявление се посочва, че “ще продължи да работи за защита на правата на потребителите в щата Монтана и извън него”.

По-рано CNN съобщи, че властите в повече от половината американски щати са забранили частично или напълно използването на TikTok на официални устройства поради опасения, че данните може да станат притежание на Пекин. Преди това директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс каза, че според американските разузнавателни агенции TikTok представлява заплаха за националната сигурност. Платформата TikTok има над 150 милиона потребители в САЩ.

Социалната мрежа TikTok, която ви позволява да качвате кратки видеоклипове, стартира през 2017 г., а международната й версия – през август 2018 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст