Средно по 1 млрд. лв. инвестират френски компании в България

пари

Тенденциите през последното десетилетие показват, че френските компании инвестират у нас средно по 1 млрд. лв. годишно. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Инвеститорите от тази страна носят сериозна добавена стойност за българската икономика и са двигател на трайния ръст на стокообмена между двете страни. Франция заема шесто място по отношение на износа на български стоки. Експортът от нашата страна към Френската република се е увеличил с над 16 на сто през миналата година и достига 1.5 млрд. евро. „Сигурна съм, че Френско-българската търговска и индустриална камара, която е една от най-активните камари у нас, има сериозен принос за тези добри резултати“, посочва Ирина Щонова.

Икономическият заместник-министър отбеляза, че френските компании у нас развиват свои програми за дуално обучение и за привличане на младите хора в производствената им дейност. А това показва, че те искат да изграждат трайна връзка с България и плановете им, свързани със страната ни са дългосрочни.

Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе сподели, че се очаква скоро членовете на камарата да се увеличат на 300. „През месец октомври очакваме бизнес делегация от 130 френски фирми да посети България, за да проучат потенциала и възможностите за развитие на проектите си тук“, отбеляза той.

По време на събитието беше представен Годишник за 2023/2024 на Френско-българската търговска и индустриална камара. Издаването му започна преди повече от 15 години.

До момента в Камарата членуват над 270 компании, като техният брой расте постоянно. В събитието участваха посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Богдан Богданов, директорът на Френско-българската търговска и индустриална камара Весела Тодорова-Мозеттиг, представители на френския бизнес и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст