Четири от изтребителите Ф-16 ще бъдат доставени на България в началото на 2025 г.

Димитър Стоянов

Четири от поръчаните американски изтребители Ф-16 ще бъдат доставени на България в началото на 2025 г., обяви в парламента министърът на отбраната Димитър Стоянов. Те ще бъдат разположени в авиобаза “Граф Игнатиево”, която трябва да бъде подготвена до края на следващата година.

“До края на 2024 г. инфраструктурните проекти в авиобазата “Граф Игнатиево”  трябва да бъдат приключени. Етап от това приключване е и съответно сертификацията на летището от американска страна. Докато летището не бъде сертифицирано, особено там, където се разполага класифицирана информация, самолетите Ф-16 няма да пристигнат в България. Съгласно предоставянето на информация от американска страна, първата доставка, както знаете, ще бъде през първото тримесечие на 2025 година”, посочи министърът на отбраната.

Министър Димитър Стоянов каза още, че още един изтребител МиГ-29 скоро ще влезе в строя с двата двигателя, които страната ни е получила от Полша. Военното министерство очаква по този начин руските самолети да функционират до първата доставка на Ф-16 през 2025 г.

“Очаквам на 30-ти май да има облитане на материална част, вие много добре знаете какво означава това, и още един самолет да влезе в строя с двата двигателя, които вече взехме от Полша”, посочи министърът на отбраната.

Наскоро служебният министър на отбраната Димитър Стоянов цитира писмо, в което американската страна посочва, че няма как да ни предостави самолети Ф-16 като заместваща платформа. И препоръчва на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст