Костадинов: Правителство няма да има, но България ще продължава да е заложник на чужди сили

БТА Костадин Костадинов

Костадинов обвини всички партии, че са саботирали съдебната реформа: Само от “Възраждане“ настоявахме за нея

Правителство няма да има, но България ще продължава да е заложник на чужди сили. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“.

“Дори и тези, които в момента отчаяно се опитват да съставят кабинет, знаят ,че съставянето му в тази форма ще означава да бъдат заложници. Това няма как да бъде основа за стабилно управление”, каза той.

Коалицията между ГЕРБ, голямото ДПС и малкото ДПС – на Слави Трифонов, има отчаяна нужда от власт, обясни той.

“Подозирам, че ще направят всичко, за да осигурят тези 5 липсващи им гласа, за да бъде гласувано правителство, но няма да успеят. В парламента никой няма да си позволи да гласува пряко за един такъв кабинет. Ще се търси формула от сорта на липсващи депутати. Но тогава ще са нужни 7. Според мен няма да има кабинет”, обяви Костадинов.

Костадин Костадинов коментира и отношенията между първите две политически сили в парламента.

“Ако ГЕРБ и ПП-ДБ се съберат, това ще доведе до поредното политическо кръвосмешение и предателство към собствените им избиратели. Ще има спад на доверието в тях и разпад на правителството, ако съставят такова, но България ще е затънала още повече в кризата. Те ще искат да унищожат българския лев и да ни вкарат насила в еврозоната”, смята той.

Тежка шизофрения тресе ПП и техният коалиционен партньор, заяви още Костадин Костадинов. 

“Твърдят, че няма да направят правителство с ГЕРБ , но единствените, с които преговарят са ГЕРБ. Американското посолство назначи една поредица от скромни и безлични хора за политици”, посочи Костадинов.

Случващото се в момента сваля маските на голяма част от българския политически елит, смята лидерът на “Възраждане”

Той коментира и скандалите около главния прокурор.

“Главният прокурор беше зависим от външни и вътрешни фактори. В момента Гешев може би се опитва да се еманципира. Това, което се случва в Прокуратурата, не  е изолиран процес от това, което се случва в нашето общество”, смята той.

Парламентарната зала не подкрепи механизма за разследване на главния прокурор на „Възраждане“, отбеляза Костадинов. 

“Вчера имаше два законопроекта – на Зарков и нашият. Неговият изглежда издиктуван в Американското посолство. Разликата между двата е, че в нашия се предлага ръководителят на Националната следствена служба да е този, който да може да разследва главния прокурор. Това означава, че Следствието трябва да бъде извадено от Прокуратурата. 

Зарков предлага един съдия, избран на случаен принцип от списък, в който съдии ще се запишат по свое собствено желание, временно да стане прокурор и да разследва главния прокурор.  След това отново става съдия. Това е противоконституционно”, категоричен е лидерът на “Възраждане”.

Костадин Костадинов дори обвини всички останали партии, че са саботирали съдебната реформа. “Само от “Възраждане“ настоявахме за нея”, подчерта той.

Той разказа и за срещата на представители на “Възраждане” с управителя на БНБ. 

“Попитахме го смята ли, че трябва да продължи подготовката на България за влизане в еврозоната. Той каза, че на практика такива дейности почти не се извършват. Оказа се ,че ни е излъгал. Затова поискахме оставката на Радев.

Смята ли, че трябва да се върне българският златен резерв от Англия в България беше вторият въпрос. Той отговори, че ако го направим, ще дадем лош сигнал на борсите и ще пострада кредитният рейтинг на България”, каза Косатдин Костадинов.

Костадинов коментира и случващото се в Северна Македония.

“Американската посланичка в Северна Македония каза, че се радва, че не е изпратена в България и че разбира македонската страна, защото  България е агресивна, не спазва редица договори и е виновник за лошите отношения.  Американците работят срещу сближаването на България и Северна Македония”, убеден е лидерът на “Възраждане”.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст