Министърът на енергетиката: Има ясна стабилизация на пазара на ток

Виждаме ясна стабилизация на пазара не само в България, но и в европейски мащаб и очаквам ситуацията да се запази. Няма причина в момента цените на тока да бъдат извън тези, които са нормалните. Цените на газ също се стабилизираха и в България, и на световните борси. Прогнозите са за един стабилен пазар в следващите месеци. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред Нова тв.

Той се включи от подстанция “Лазур” във Варна, където е във връзка със срещи, свързани с мащабната инвестиционна програма в региона за модернизация и развитие на инфраструктурата.

Той разказа, че министерството работи по въпроса защо след като цените на газа и тока са надолу, някои стоки продължават да поскъпват.

“Това е проблем на някои бизнес структури, които се възползват от възможността и продължават с инерцията от периода на кризата да трупат свръхпечалби. Но тенденцията за стабилизиране на цените на продуктите за крайните потребители се вижда, просто тя върви със закъснение, за съжаление. Със силните мерки, които предприема правителството и с опита в другите държави – предполагам, че до няколко месеца бе трябвало и този пазар на крайните стоки да бъде стабилизиран”, посочи Христов. 

“Преговорите за предоговаряне на условията за “Мариците” с ЕК вървят конструктивно, по график и съгласно определените правила”, обясни министърът.

“Представяме различни варианти, подходът на ЕК е конструктивен. Оттегляне от нашите цели просто така означава спиране на финансирането и оттегляне на техните ангажименти, което не е добър вариант за България”, допълни той.

“Това, което работим, е намаляване на ангажимента за постигане на ниско ниво на емисиите за сметка на увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници. Такъв микс би дал едно общо постигане на целите за декарбонизация без целият товар да пада върху въглищните региони”, каза Христов.

“Проблемът в този регион не идва от това дали работят въглищните централи, а че хората там нямат алтернатива. Така че общото решение на проблема е районът да бъде развиван индустриално с диверсификация на индустриите, така че хората да имат избор къде да работят”, обясни министърът.

И допълни, че това е дългосрочното решение, върху което да се фокусират всички. “Незабавна опасност от намаляване на работни места няма, тъй като и след спиране на производство на въглищата години след това има работа, която да осигури пълна заетост на хората, които работят в мините, свързана и с рекултивация и др.”, категоричен бе той.

“Работим по конструктивно решение и имаме отговор от съответната страна. Но, за съжаление, определени лица от района работят срещу индустрализацията там. А когато хората са зависими, лесно се поддават на манипулации с цел предизборни резултати”, допълни той.

И обясни, че хората там имат нужда от алтернативи и конкуренция, за да получават и по-високи заплати. Затова той работи за привличането на компании, които да отварят производства далеч преди да се стигне до закриване на мините.

“Възможностите за възраждане на АЕЦ “Белене” са големи. Бях на площадката, процесите на поддържане са на най-високо ниво, така че оборудването е в състояние, както и самата площадка”, разказа Христов. 

Около 450 хиляди високоплатени работни места могат да се открият в държавите, които развиват ядрена енергетика в Европа и за приходи от милиарди, коментира Христов.

Със сигурност АЕЦ “Белене” е проект, който не трябва да се оставя така, допълни той и коментира бъдещето на ядрената енергетика. “Това, което ние правим е да договорим едно предпроектно проучване, което да даде отговор на всички въпроси, необходими инвестиции и технологии, срокове, в които може да се реализира и какъв може да бъде резултатът. Това може да бъде готово следващата година и да бъде вкарано в парламента, така че да се вземе едно грамотно и технически компетентно решение, а не на база политически спекулации. За да може този актив за 2,5 млрд. да бъде най-накрая използван”, каза министър Христов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст