Йелън: Има “нищожен” шанс САЩ да плащат сметките си до 15 юни

Щатският министър на финансите Джанет Йелън заяви на 21 май, че 1 юни остава “твърдия краен срок” за увеличение на тавана на федералния дълг, с изключително нисък шанс правителството да събере достатъчно приходи, за да плаща до 15 юни когато трябва да влязат повече данъчни вноски. В интервю за програмата на “Ен Би Си” – “Среща с пресата”, тя подчертава, че предстои труден избор за плащанията към американците, ако конгресът не успее да повиши сегашния дългов лимит от 31.4 трлн. щ. долара преди финансовото ведомство да остане без пари и де бъде принудено да спре да обслужва задълженията си.

“Посочих в последното си писмо до конгреса, че може да не сме в състояние да платим всичките си сметки в началото на юни, вероятно още на 1 юни. И ще продължа да актуализирам информацията си, но със сигурност няма да променя оценките си. Затова смятам, че това е твърдият краен срок”, коментира Йелън.

Американският президент Джо Байдън определи на 21 май като “неприемливи” последните предложения на републиканците в преговорите за вдигане на дълговия таван, но каза, че ще е готов да ореже разходите успоредно с коригирането на данъците, за да се стигне до сделка. Байдън е обещал да говори с председателя на камарата на представителите – републиканеца Кевин Макарти – по време на обратния полет до дома след срещата на Г-7 в Хирошима.

По-малко от две седмици остават до сакралната дата 1 юни когато американското министерство на финансите предупреди, че няма да може да обслужва всичките си дългове.

Което ще предизвика фалит и ще доведе до хаос на финансовите пазари и до скок на лихвените проценти. На въпрос дали ведомството би могло да “устиска” до 15 юни преди да остане без пари, Йелън е отговорила, че има известна несигурност за точния т. нар. “ден хикс”, но тя се съмнява, че ще има средства до средата на юни и вероятността за изплащане на всички фактури дотогава е изключително ниска.

Междувременно, Байдън е коментирал пред репортери в Япония, че смята, че има правомощия да задейства 14-а поправка на американската конституция, даваща право да повиши тавана на федералния дълг без разрешението на конгреса. Но е добавил, че не е ясно дали има достатъчно време, за да се опита да използва тази неизпробвана правна теория, за да предотврати спиране на плащанията по задълженията на правителството.

Йелън посочва, че позоваването на въпросната поправка “не изглежда като нещо подходящо да бъде ползвано при тези обстоятелства, предвид свързаната с него правна несигурност и оскъдното време, което има администрацията”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст