Управляващата партия води на изборите в Гърция

гърция гърци атина гръцки парламент

Управляващата гръцка партия “Нова демокрация”, според първите екзитполове, води на парламентарните избори в страната.

Избирателните секции бяха отворени от 7 ч. сутринта и затвориха в 19 ч. вечерта.

Отбелязва се, че 36-40 процента от избирателите са гласували за партията премиера Кириакос Мицотакис, а 25-29 процента от гласовете са подадени за опозиционната коалиция на Коалицията на радикалните леви сили – Прогресивен алианс (СИРИЗА-ПА).

По-рано беше съобщено, че представителят на гръцката опозиционна партия “Коалиция на радикалните леви сили – Прогресивния алианс” Попи Цапаниду обвинява управляващата партия “Нова демокрация”, че се опитва да фалшифицира изборите. Цапаниду е прикачил снимка към публикацията, която призовава гражданите, които ще гласуват за СИРИЗА, да премахнат името на Йоргос Катрунгалос, който преди това се оттегли от изборите, за да се счита бюлетината им за валидна.

В Гърция на 21 май се провеждат парламентарни избори с участието на 36 партии и коалиции, както и един независим кандидат Стефанос Проицис.

Днес се избира 300-местния еднокамарен парламент, чийто състав се обновява на всеки 4 години на тайни парламентарни избори. Изборната система в страната е пропорционална с 3% изборен праг, като партията, получила най-много гласове получава 50 допълнителни места.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст