Бизнесът настоява за Програма за компенсиране разходите за ел.енергия

електроенергия

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава Министерския съвет да изпълни задълженията си и да приеме Програма за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия до 31 декември тази година. Това е записано в писмо на Асоциацията, адресирано до служебните премиер и ресорен министър.

Срокът на действие на одобрената от правителството Програма изтече на 31 март тази година, припомнят от организацията. Съгласно Решенията на Народното събрание компенсаторният механизъм следва да се прилага през цялата календарна 2023 година. „В тази връзка бихме искали да изразим загрижеността си от липсата на приета от Министерския съвет Програма за компенсиране за периода след 1 април 2023 г. и голямото забавяне на нейното приемане“, посочват от асоциацията.

От бизнеса отбелезват, че компенсациите за електрическа енергия оказаха положителен ефект за икономиката на страната, тъй като беше избегнато затваряне на предприятия и съкращаване на работни места, подобно на много страни в Западна Европа. Нещо повече, решението на Народното събрание са създали сигурност у производителите у нас, като всички са предвидили получаването на компенсации за цялата календарна година.

От аксоциацията посочват също така обстоятелството, че въпреки че след 1 април средните месечни борсови цени на пазар „ден-напред“ на „Българска независима енергийна борса“ са под 200 лв./MWh, т.е. под прага за компенсиране (193,08 лв./MWh за април и 188,82 лв./MWh за периода 1-19 май) опасността от завръщането на високите ценови равнища не е отминала. Доказателство за това според експертите й е, че цените в 54,9% от часовете през април и 41,7% от часовете за първите 19 дни на май надвишават прага от 200 лв./MWh.

„Поради това, механизмът за компенсиране на цените на електрическата енергия не е изгубил своето значение и следва да се използва като автоматичен защитен механизъм, в случай че цените започнат да нарастват отново, каквито очаквания имаме за предстоящия есенно-зимен период“, кагорични са от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Всъщност решението на Народното събрание  е в сила и понастоящем, като Министерският съвет не го изпълнява от 1 април насам.

От асоциацията обръщат внимание на това, че в Европа не е спряно разглеждането на защитни ценови механизми за стопанските потребители. Испания и Португалия удължиха до края на 2023 г. действието на т. нар. „Иберийски механизъм“, който спира влиянието на цените газа върху цените на електрическата енергия, като така понижава котировките на вътрешните им пазари. В Германия, канцлерът Шолц лансира идеята за възприемане на дългосрочен таван на цената за индустрията в размер на 60 EUR/MWh, посочват от асоциацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст