Боби – най-възрастното куче в света

В прословутата книга „Световни рекорди на Гинес“ биват вписвани не само рекордите на най-различни хора, но и на техните домашни любимци. Такъв пример е и обичаният домашен любимец от Португалия, който също намери своето почтено място между страниците на четивото благодарение на впечатляващото си дълголетие.

Боби – чистокръвният Рафейру ду Алентежу (порода от Южна Португалия) – навърши 31 години на 11-ти май 2023 година. Това, разбира се, е страшно дълъг живот за „най-добрия приятел на човека“, имайки се предвид, че кучетата обикновено живеят до 13-годишна възраст.

От 1992-а насам Боби живее със своите стопани, семейство Коста, в португалското селце Конкейрош, окръг Лейрия. За заветната възраст на четириногия сладур свидетелства базата от данни SIAC (съхраняваща информация за всички регистрирани домашни любимци в страната), която е авторизирана и управлявана от Португалското правителство и SNMV (Sindicato Nacional dos Médicos Veterinários, Национален синдикат на ветеринарните лекари).

Боби - най-възрастното куче в света.
Боби – най-възрастното куче в света.

Любопитно е да се спомене, че съдбата на Боби е много интересна. Лионел Коста разказва, че баща му е имал немалко на брой кучета, бидейки ловец. Но в един момент му се наложило да се отърве от част от тях, след като Жира, майката на Боби, го ражда заедно с още три мъжки кутрета.

В Португалия все още съществува страшният и чудат обичай хората, които не могат да се грижат за домашните си животни, да ги заравят живи в дупка, за да се отърват от тях. В бързината, обаче, родителите на Лионел забравили за Боби и така само майката и синът оцеляват. Разбира се, старостта също не е простила на Боби: трудно подвижен е, почти сляп и прекарва по-голямата част от времето спейки и хранейки се. Но все пак добродушното куче успява официално да бъде вписано в „Световни рекорди на Гинес“.

Да припомним, че преди това носител на титлата бе Блуи, австралийско пастирско куче, живяло в периода 1910-1939 година. В същото време рекорда за най-възрастната котка в света до този момент я държи Флоси, като вече писахме по темата.

Статистика за притежание на кучета в Европа през 2023 година.
Статистика за притежание на кучета в Европа през 2023 година.

Интересни факти:

  1. По данни на списание Forbes за 2023 г., близо 86.9 млн. домакинства в Съединените американски щати разполагат с поне по едно куче, което прави 66% от цялото население на страната.
  2. В Европа същият този дял през 2021-а се изчислява на 92.9 млн., като държавите с най-голям процент кучета са Румъния, Полша и Чехия, а с най-малък: Гърция, Швейцария и Турция.
  3. Ежегодно се провеждат около 2000 състезания и шоута за кучета по цялата Земя: национални, регионални и локални.
  4. Годишно американците отделят към 136.8 млрд. долара за всякакви грижи (ветеринарни услуги, аксесоари, козметика, лекарства и храна) за техните кучета, докато в Европа сумата е 23.5 млрд. долара.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст