Възможна ли е реформа на ООН, МВФ и Световната банка?

 От 20 години насам световни лидери настояват за реформа на Организацията на обединените нации, но до такава все не се стига, защото винаги има по-важни актуални събития. ООН си остава „ламя за пари“ – тромава, често неефективна и спряла в развитието си преди десетилетия.

По време на срещата на Г-7 в Япония, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за пореден път поиска Съвета за сигурност на ООН и международната финансова система да бъдат подложени на радикална реформа, за да влязат в крак с “реалностите на днешния свят”.  В неделя (21 май) той посочи, че както Съветът, така и финансовата архитектура

отразяват разпределението на силите от 1945 г.

и затова трябва да бъдат актуализирани.

“Глобалната финансова архитектура е остаряла, нефункционална и несправедлива. Пред лицето на икономическите сътресения от пандемията и руската инвазия в Украйна, тя не успява да изпълни основната си функция на глобална защитна мрежа“, заяви той пред световните лидери.

По време на пандемията, организацията беше обвинена от по-бедните държави, че е реагирала бавно с финансовите помощи и с ваксините, което е струвало стотици хиляди животи. А Съветът за сигурност на ООН редовно е подлаган на унищожителни критики заради остарелия си вътрешен правилник. За последно, това се случи през април, когато

Русия пое ротационното председателство на 15-членния орган,

въпреки че 141 държави членки на ООН осъдиха агресията срещу Украйна. И напук позицията на САЩ, че руското право на вето в Съвета за сигурност подкопава ефективността на ООН на международната сцена.

През 2017 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп бе обявен за „най-злия човек на света“, защото няколко пъти поиска пълна реформа на ООН с аргумента, че

системата е несправедлива и върви след събитията.

Той се оплака, че финансовият дял на САЩ в бюджета на ООН е прекалено голям, а дейността й е почти никаква и много напомня на „клуб, в който хората се срещат, говорят си и си прекарват добре“. Щатите са с най-голям принос в бюджета на ООН, като осигуряват 22% от 5.4-те милиарда долара, отредени за двугодишния основен бюджет на организацията и 28.5% от 7.3 милиарда, отделяни за мироопазване. Вноските са договорени от 193-членното Общо събрание.

През 2022 г., по случай 75-годишнината на световната организация, тогавашният германски канцлер Ангела Меркел деликатно намекна, че ООН се нуждае от реформи за по-нататъшното си развитие, докато френския президент Еманюел Макрон

в прав текст заяви, че организацията се намира в безпорядък.

„Табута, които мислехме за ненарушими, бяха разбити: война за анексиране, използване на химическо оръжие, масово и безнаказано задържане на хора. Права, които мислехме за даденост, са нарушени. Нашата международна система е затворник на враждите ни и вече няма силата да санкционира тези злоупотреби“, посочи Макрон.

Китайският лидер Си Дзинпин също смята, че организацията е несправедлива, защото развиващите се държави имат доста слаба роля в решаването на международните въпроси, освен това се допускат изключения и двойни стандарти.

Международният валутен фонд и Световната банка пък са плод на Бретън-Уудската система от 1944 г. и оттогава не са претърпели сериозни промени. Тогава представители на богатите страни се събират на конференция в курортното градче Бретън Ууд в американския щат Ню Хемпшир, за да обсъдят

какво трябва да се случи със световната финансова система

след разгрома на хитлеристка Германия.

В резултат на този форум се ражда т. нар. Бретън-Уудска система – международна система за организация на валутните курсове и търговските разплащания, които “подреждат” международните парични отношения по нов и много по-гъвкав начин. В конференцията и споразумението участват 45 държави, които са си самопоставили 5-годишен преходен период за премахване на валутния контрол и търговските ограничения.

Редица анализатори от цял свят смятат, че

Международния валутен фонд и Световната банка са „Клуб на богатите“,

защото в тях доминира позицията на развитите демокрации и тоталитарните империи.

МВФ е критикуван за това, че отпуска кредитите при строги условия, които се съсредоточават главно върху намаляване на разходите, но без да се обръща внимание на подобряването на стандарта в  по-слаборазвитите страни. Поради тази причина МВФ не постига мащабни резултати, а “помощта” му не е гаранция за намаляване на бедността. 

Световната банка отнася критики , че “единствената й работа” е да осигурява заеми на развиващите се държави, но без да финансира достатъчно дори техните проекти на бъдещето, например – като зелените инвестиции.

С право Гутериш посочва, че

т. нар. „Глобален юг“ е подценен и няма достатъчно представителство.

Международните организации не отчитат съвременното разпределение на силите и работят по шаблон. Докато това се случва, по данни на МВФ икономиката на Индия се очаква да нарасне с над 6% през тази и следващата година, а Китай и Индия ще осигурят около 50% от световния растеж през 2023 година.

В същото време, от три десетилетия икономическият принос на страните от Г-7 непрекъснато се свива и днес той вече е 29.9% от световния БВП, докато през 1980 г. е бил цели… 50.7 процента.

Концентрирани в проблемите на деня,

световните лидери продължават да губят общата картина на бъдещето.

Може би е време да се появи нова порода визионери – както през 1944 г. – които да изградят толкова работещ модел, че на собствен ход той да оцелее поне 70 години. Също като титаните на мисълта и демокрацията, които през първата мирна петилетка след Втората световна война, положиха основите дори на днешния Европейски съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст