Зехтинът поскъпна през април до рекордните 6269.63 щ.д. за тон

Климатичните промени намаляват производството на маслини и зехтин

Цените на зехтина екстра върджин се повишиха в световен мащаб през април до рекордните 6269.63 долара за тон, сочат данни на уебсайта на Международния валутен фонд (МВФ).  Априлската стойност на продукта е с 46 процента по-висока от същия период на 2022 година.

Extra virgin olive oil се получава от първото студено пресоване. Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича от маслините. Неговата киселинност е ниска между 0,8 и 1 процента.

Филипо Берио, най-големият в света американски производител на маслинов малц, приписва увеличението на цените на “рекордно трудния” минал сезон – реколтата от маслини е била най-ниската от 30 години.

За покачването на цените допринесе миналогодишната суша в Испания, която представлява около 40 процента от световното производство на зехтин. Лятото на 2022 г. в Испания беше най-горещото и едно от най-сухите в историята. Тази климатична аномалия е довела до факта, че реколтата от маслини е била сериозно засегната, което може да доведе до значително увеличение на цените на зехтина.

Зехтинът е един от националните продукти на Гърция, Турция, Италия и Испания.

От антични времена това масло е неотменима част от т. нар. средиземноморска диета. Още през древността е използвано за осветяване (с маслени лампи) на храмове и джамии, а също при извършване на християнски и юдейски обреди. Църковно-славянското название на зехтина е „елей“.

Освен вкусовите си качества, зехтинът притежава и много други. Той е изключително здравословен и идеален заместител на всички други видове олио и мазнини. Полезен е както за стомашно-чревния тракт, така и за сърцето и кожата. Съдържа витамин Е, олеинова (маслена) киселина, полифеноли и антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките, костите и кожата, допринася за регулирането на холестерола, като предпазва от сърдечен удар, предотвратява появата на стомашна язва, спомага за растежа на децата, и регулира секрецията на жлъчката. Освен това предотвратява рака. Зехтинът е основна съставка на много козметични продукти, поради способността си да хидратира, омекотява и заздравява кожата, без да я дразни и без да са нужни силни химикали, които могат да доведат до множество алергични реакции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст