Иван Гешев: Това е координирана политическа атака срещу съдебната власт

Главен прокурор Иван Гешев

Моето мнение, е че това е координирана политическа атака срещу съдебната власт и прокуратурата – така главният прокурор Иван Гешев коментира събитията преди, по време и след опита за покушение срещу него и искането за отстраняването му. Според Гешев това е заговор за овладяване на съдебната власт и прокуратурата.

Това стана ясно от изявление на главния прокурор Иван Гешев, който даде изявление днес, въпреки че се намира в отпуск по лични причини.Той отново заяви отказът му да си подаде оставката и последвалите действия от негова страна е началото на края на олигархично-политическата мафия в България. “Началото на края на това, което българските граждани наричат завладяна държава, олигархично-политическа мафия, политически боклук, политическа мафия, престъпници и крадци. Цитирам думи на българските граждани, които чувам в цялата страна”, заяви Гешев.

Ще повторя някои от нещата, които казах миналия понеделник, за да е ясен заговора срещу държавата и закона, каза още Гешев. “Мога и съм длъжен да кажа истината. Част от нещата, които няма да кажа сега, ще бъдат чути на закрито заседание на ВСС. Ще поискам отвод на част от членовете на ВСС, които може би участват в покушението над съдебната власт. Искам да кажа, че съдебната власт не трябва да се срамува. Трябва да се срамуват тези, които българските граждани наричат олигархия или мафия. Българската прокуратура, освен е е стабилна, продължава да работи в интересите на българските граждани”, заяви главният прокурор.

Той разкри, че има над 70 проверки срещу него. “Това срутва митът за моето всевластие. Факт е безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата, което показва, че тя си върши работата в интерес на българските граждани. Трябва да е ясно, че т.нар. “Закон Зарков” е част от този заговор. За всички политици и цялата академична общност е ясно, че този закон е противоконституционен и това предстои да се прецени от КС. Той ще бъде подложен на проверка. Целта на този закон се вписва перфектно в този заговор . Целта му е една – не решаване на политическата криза, не решаване на демографската криза, не борба с организираната престъпност.

Всичко започна за мен, когато започнаха намеците че в името на семейството и спокойствието не е лошо може би да участвам в политиката, или да стана посланик в Израел или Турция. За мен това е обидно – няма да допусна да овладеят българската прокуратура”, заяви Гешев.

Той отново припомни случилото се след неговата визита в Украйна. “Заявих в Украйна, че в случай, че Путин дойде в България, ще трябва да го предадем на международния съд. Ще допълня, че част от заплахите срещу мен бяха отправени от руската хакерска група Килнет. След това се случи опитът за убийство”, заяви Гешев.

В деня на инцидента проведох много разговори. Получих обаждане от колегата Ясен Тодоров, че е с експерт от Израел, който е изразил желание да види мястото. Аз се доверих, защото познавам този експерт и е с богат опит. Това което казах на колегата, е че стриктно трябва да се спазват изискванията на НПК и няма пречка, стига да се спазва закона.

Това което ми се предаде за неговото мнение, е следното – че мястото е много добро и той би избрал също такова място – завой, предполагащ намаляване на скоростта. Експертът казал, че е виждал такива насочени взривове. И ако взривът е бил във вратата, той не би могъл да каже какъв би бил резултатът.

Аз не съм давал и няма да давам лични изявления. Тогава при неофициална кореспонденция с някои журналисти споделих, че се притеснявам за децата си. Но те го тиражираха като позиция.

Това което се случи впоследствие е изместване на темата кой се опитва да убие главния прокурор. Почнах да се притеснявам защо не са ме убили. Подцених ситуацията. Реших първо да се погрижа за близките ми, защото българската държава очевидно не можеше да ги подсигури.

На 2 май в съответствие с отдавна планираните ми посещения, заминах в Турция с кола. Като преди това се срещнах с млади прокурори в Цигов чарк. В Турция помолих някои колеги, да помогнат, тъй като българската държава очевидно не функционираше. Помолих ги за разбиране, и те се погрижиха за неща, за които държавата ни не го стори.

В САЩ бях на визита по покана на една от най-големите еврейски организации в Ню Йорк. Беше неделя, когато ме посъветваха, предвид мръсната медийна атака у нас, да обясня ситуацията от моя гледна точка и го сторих пред БНР. Мислех е ситуацията е приключила, но тя се разви”, разказа обвинител №1.

Гешев повтори и разказа си за разговора си с Борислав Сарафов и намерението му да даде интервю в БНР. “Тогава Сарафов ми каза, че са го пратили там. Там заяви, че обмислял да поиска оставката на Ясен Тодоров. Обадих се на Сарафов – каква е причината, а той ми отговори, че някой трябва да изгори”.

“В четвъртък се обадих на г-жа Деси Атанасова. Стана ми ясно какво се случва – безпрецедентно политическо обединение, и за това са знаели малцина хора – навярно лицето Бойко Борисов и още един-двама. Тогава реших да прекъсна командировката и да се прибера в България.

Четвъртък, петък, събота и неделя – опитвах да убедя колегите си, че съм готов да си подам оставката. В петък рано сутринта в САЩ видях, че шестима прокурор са поискали да бъда освободен заради израелския експерт. Звъннах на лицето Боби Сарафов и попитах какво става. Той каза, ами нали знаеш, какво да направя, това е положението. Още от четвъртък знаех, че това е опит за овладяване на съдебната власт, единствената стабилна власт в България.

Гешев отново обясни за разговорите си с апелативни прокурори. И повтори, че никой от тях не е бил уведомен за становището на апелативната прокуратура в подкрепа на искането за отстраняването му.

“Събота се прибрах, получих заплашително писмо, че ако не си подам оставката до 10 часа в понеделник, някой ще натисне копчето “ентер”. Нещо са объркали за човека, объркали са и политическия тайминг, защото ако искаха да превземат прокуратурата, трябваше малко да изчакат – да направят правителство. Очевидно са вярвали, че ще подам оставка”, заяви Гешев.

Разговарях и с Йордан Стоев, с лицето Йордан Стоев. Писах му, че искам достоен екзит, достойно напускане и гаранции. Аз ги заблуждавах, защото никога не съм мислел да си подам оставката”, разкри Гешев.

Той разказа и как и кога е направен прословутия запис с Йордан Стоев. “Бяхме се разбрали да се видим някъде в София. Може би по обяд в неделя, бе доведен в дома, който съпругата ми държи под наем. Имахме дълъг разговор, който може да чуете. Той беше срамен за него. Исках да разбера кой участва в заговора и го заблудих. Имам опит като оперативен работник, и благодаря на Господ, че ми дава глупави врагове. В хода на разговора го уведомих, че ще помоля Ясен Тодоров да си подаде оставката, с ясното съзнание, че няма да го помоля. След това уведомих Сарафов, че Тодоров ще си даде оставката.

След като приключихме разговора със Стоев, той каза,че отива да търси гаранции…Всички очакваха, че ще си подам оставката. В понеделник всички заместници бяха при мен, помолих сътрудника ми да чуем разговора от записа. Боби Сарафов седна срещу мен. И тогава помолих да ми дадат телефона и пуснах записа със Стоев – пред всички. Исках да го чуят всички. Без интерпретации.

Сарафов каза че не може да слуша повече това, помиярско било да се записват колеги. Сарафов напусна не толкова щастлив, колкото когато влезе на заседанието. Попитах всички дали мислят като Сарафов. Всички казаха, че са коректни към прокуратурата и тръгнахме за брифинга. Бях помолил да ми напишат оставката. Видяхте какво стана с нея…

Какво се случи след това? Сарафов даде брифинг, колко бил заплашен от главния прокурор. В следващите дни той депозира много сигнали – за ВСС, в инспектората, в градска прокуратура, със забавни юридически основания. Основното е, че аз съм го бил записал. Това не е така”, заяви Гешев.
Главният прокурор отново заяви, че ще поиска закрито заседание на ВСС. След това помоли да бъде пуснат прословутия запис с Йордан Стоев, за когото обеща да бъде оповестен и на сайта на прокуратурата. В записа се споменава конкретно лицето Бойко Методиев Борисов, обясни Гешев. Стоев обещава на Гешев, че в понеделник, когато си подаде оставката, ще го извести за гаранциите, които ще му бъдат дадени. В разговора се споменават имената на президента Румен Радев, политик с прякор Сорбоната, Бойко Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст