Изтеглянето на купюрите от 2000 рупии може да породи треска за злато и имоти

Планираното изтегляне от обращение на индийските банкноти с най-висок номинал може да тласне някои потребители към покупки на скъпоценни метали и на недвижими имоти, което да подпомогне временно третото по големина стопанство на Азия. Икономисти очакват индийците да започнат да разграбват злато, имоти и домакински уреди като хладилници и климатици, в опит да похарчат по-бързо хартиените пари от 2000 рупии, които след четири месеца вече няма да са законно платежно средство.

В късните вечерни часове на 19 май Резервната банка на Индия даде срок на гражданите до 30 септември да депозират купюрите си от 2000 рупии в някоя банка или да ги обменят в хартиени пари с друг номинал, цитирайки “политиката на чисти банкноти”. Банковият председател Шактиканта Дас повтори тази позиция на 22 май като каза, че мярката е част от провежданото от централната банка управление на валутата.

“Налице е нежелание в някои случаи да се приемат банкнотите от 2000 рупии”, коментира Дас за репортери в Ню Делхи. Той предполага, че след напомнянето тази съпротива е нараснала.

Около 10.8% от банкнотите ще бъдат изтеглени от обращение, за разлика от предишното упражнение – демонетизацията от 2016-а, извадила от системата почти целия кеш в страната (86% от валутата) и довела до дълги опашки пред банките и банкоматите.

По оценка на икономисти, банкнотите, които няма да бъдат депозирани от физическите лица, могат да се ползват за разходи с по-голяма стойност като злато и златни бижута, скъпи стоки за дълготрайна употреба и недвижими имоти. местни медии вече съобщават за случаи на панически покупки в бижутерски магазини в столицата Ню Делхи през уикенда, като продавачите са започнали да искат по-високи цени за жълтия метал. Очакват се закъснели доставки на скъпоценната суровина заради изоставане на поръчките.

Нежеланието на хората да разкрият кешовите си наличности може да предизвика “първоначален скок на подозрителните разходи”, коментира Самиран Чакраборти – икономист в “Стандард чартърд бенк”.

Новината за забраната на индийските банкноти с максимален номинал се появи непосредствено след като Резервната банка на Индия обяви изобилни дивиденти за правителството, които могат да увеличат допълнително ликвидността на страната и да подсилят временно подобряващата се макроперспектива.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст