Мария Габриел връща мандата на президента Румен Радев

Днес номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел ще върне папката с първия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че държавният глава ще приеме Габриел на 22 май от 15:00 часа.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер получи от президента папката с първия проучвателен мандат на 15 май.

Миналата седмица тя обяви, че имената на бъдещите министри ще станат ясни в рамките на днешния ден.

Парламентарно представените формации вече обявиха дали ще подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ. Ето и кратка хронология на събитията:

  • След заседание на Изпълнителното бюро на партията и ръководството на ПГ на “БСП за България”, Корнелия Нинова обяви, че спират разговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет с първия мандат. “Направихме достатъчно, хаосът и лицемерието, което демонстрират, не може да продължава, поне за нас”, обясни тя.
  • От ДПС заявиха, че ще дадат подкрепата си за ескпертен кабинет с първия мандат. “Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България, защото без изход от политическата криза няма как да решаваме проблемите на хората и на държавата, а има множество кризи в страната”. Това каза миналата седмица в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.
  • Късно снощи с пост във “Фейсбук” лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че ИТН няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат. В публикацията той уточнява, че разговори по същество за състава и структурата с ИТН не са водени. Според Трифонов, това означава само едно – че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен.Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип. Затова “Има такъв народ” няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат”, написа той.
  • “Възраждане“ още от самото начало държи твърда позиция, че ще подкрепи само кабинет, излъчен от тяхната политическа сила. “Това, което трябва да направи мандатоносителката Мария Габриел е да върне максимално бързо мандата и да не губи време на парламента и на България”. Това заяви от кулоарите на парламента лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Според него интересите на България в момента изискват нови избори. “Тази конфигурация в момента в парламента е ялова. Тя няма как да произведе ефективно българско правителство”, добави още той.
  • В началото на миналата седмица след заседание на коалиционния съвет на “Продължаваме промяната – Демократична България” на националните ръководства на отделните формации в обединението и на парламентарна група бе потвърдена позицията да не бъде подкрепено правителство, предложено с първия мандат. “Няма да подкрепим първия мандат, започваме да работим за втория мандат, който е единствената алтернатива да не ходим на шести избори”, заяви Кирил Петков, съпредседател на “Продължаваме промяната”. “Ще започнем консултации с всички парламентарни сили за тяхната готовност да подкрепят конкретни промени в Конституцията”, посочи съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Според чл. 99. от Конституцията, когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател на първата политическа сила не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.  Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, държавният глава в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст