Република Сръбска в Босна се надява на газопровод с руски газ

Милорад Додик Владимир Путин

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик ще е утре в Москва, където ще се срещне с Владимир Путин

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик може да обсъди с руския президент Владимир Путин цените на газа и нов тръбопровод по време на посещението си утре в Москва, заяви официален представител пред агенция РИА новости.

Очакваното утре посещение вече си навлече силни критики от ЕС, който протестира срещу пътуването до Москва на служител от страна, стремяща се към членство в ЕС по време на конфликта в Украйна, отбелязва Ройтерс.

“На срещата ще бъде обсъдена и цената на газа. Мога да кажа, че вероятно ще бъде одобрена най-добрата цена, както за приятелските страни“, цитира РИА ръководителя на представителството на Република Сръбска в Москва Душко Перович.

Република Сръбска е готова да плаща за руския газ в рубли, заяви в интервю за РИА Новости Душко Перович.

“Газпром удължава основния договор всяка година, така че получаваме пазарната цена, но по старата формула. Готови сме да плащаме в рубли. Това е технически въпрос. Разбира се, днес преживяваме трудности с плащането, тъй като преводите през кореспондентски банки се забавят “,  каза той.

Според Перович Съветът на министрите на Босна и Херцеговина се е съгласил да започне преговори за изграждането на газопровод за доставка на руски газ. Предвижда се той да бъде свързан със сръбската газопреносна система. В момента проектът е в подготвителна фаза. Босна получава руски газ през Сърбия и България от газопровода “Турски поток”.

Етнически разделената Босна и Херцеговина няма единно мнение по въпросите на външната политика, като Додик поддържа близки отношения с Русия и президента Путин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст