Русия: Ф-16 в Украйна ще повдигне въпроса за участието на НАТО

анатолий антонов

Анатолий Антонов

Белгия ще осигури обучение на украински пилоти, но няма да предостави изтребители, съобщи говорител на премиера

Прехвърлянето на изтребители Ф-16 за Украйна ще повдигне въпроси за участието на НАТО в конфликта, заяви посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов в коментар, публикуван рано тази сутрин, съобщи Ройтерс.

“В Украйна няма инфраструктура за експлоатация на Ф-16, няма и необходимия брой пилоти и персонал за поддръжка”, заяви Антонов в коментарите, публикувани в Телеграм канала на посолството. “Какво ще стане, ако американските изтребители излетят от летища на НАТО, контролирани от чуждестранни “доброволци”?”

В петък президентът на САЩ Джо Байдън одобри програми за обучение на украински пилоти на изтребители Ф-16, а украинският президент Володимир Зеленски увери Байдън, че самолетите няма да бъдат използвани за удари по руска територия. 

Антонов подчерта, че всеки украински удар по Крим ще се счита за удар по Русия. “Важно е САЩ да са напълно наясно с руския отговор”, добави посланикът.

Украйна увеличи броя на нанасяните удари си по контролирани от Русия цели, особено на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година.

Украинските военновъздушни сили разчитат, че ще получат десетки самолети западно производство, след като Вашингтон отстъпи в дебатите по въпроса, заяви военен представител, цитиран от ДПА.

“Самолетите няма да пристигат един по един, а на подразделения. Във военновъздушните сили подразделението е поне ескадрила, у нас тя се състои от над 12 самолета, а при нашите западни партньори този брой достига и до 18”, каза по украинската телевизия Юрий Игнат, говорител на ВВС на Киев.

По думите му така “като начало на Украйна могат да бъдат предоставени няколко десетки самолета за решаване на текущите задачи”.

Игнат заяви това, след като на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима президентът на САЩ Джо Байдън по същество проправи пътя за предоставяне на Киев на изтребители американско производство Ф-16. До този развой се стигна след отправяни месеци наред искания за това от украинския президент Володимир Зеленски.

Според Украйна присъствието на самолетите Ф-16 ще осигури по-добра защита на войските ѝ, ще намали загубите им и в крайна сметка може да доведе до по-бързото приключване на войната.

Белгия ще осигури обучение на украински пилоти за управление на изтребители Ф-16, потвърди междувременно говорител на премиера Александер де Кро, цитиран от местни медии. Решението е било взето на правителствено равнище миналата седмица.

Засега не се посочват срокове за начало на обучението. Предстои тази седмица да бъдат приети допълнителни решения, е пояснил говорителят.

Уточнява се, че белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер изключва възможността страната да предостави изтребители на Украйна по две причини. Първата е, че белгийските Ф-16 са в края на ресурса си, а втората – че машините все още са необходими за дейностите на белгийските въоръжени сили.

На срещата на Г-7 в Хирошима миналата седмица САЩ дадоха разрешение за обучение на украински летци на Ф-16. Проектът е съвместна инициатива на Великобритания, Франция, Белгия, Дания и Португалия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст