Датският производител на инсулин Novo Nordisk свива бизнеса в Русия

Датският производител на инсулин Novo Nordisk обмисля намаляване на присъствието си на руския пазар. Това пише вестник “Комерсант”, позовавайки се на два източника от фармацевтичния пазар.

Според събеседниците на изданието, компанията, която доставя инсулин в Русия от 90-те години на миналия век, може да прехвърли доставките на лекарства в страната на трета страна дистрибутор. Един от възможните претенденти за управлението на руския бизнес на Novo Nordisk е Swixx Biopharma, регистрирана в Швейцария.

Както отбелязва един от източниците на изданието, американските Bristol-Myers Squibb (BMS) и Eli Lilly вече са прехвърлили управлението на доставките на своите лекарства на руския пазар на Swixx Biopharma.

По данни от Росздравнадзор Novo Nordisk е спряло доставките на популярното лекарство за диабет Ozempik в Русия от втората половина на март.

В края на март вестник „Комерсант“, позовавайки се на източници, писа, че американският фармацевтичен производител Eli Lilly е решил да напусне руския пазар и да прехвърли управлението на бизнеса на своя партньор в Централна и Източна Европа, регистрирания в Швейцария дистрибутор Swixx Biopharma.

Novo Nordisk е най-голямата фармацевтична компания в Дания.

Novo Nordisk има производствени съоръжения в девет държави и филиали или офиси в пет държави. Novo Nordisk се контролира от мажоритарния акционер Novo Holdings A/S, който държи приблизително 25% от неговите акции и относително мнозинство (45%) от неговите акции с право на глас.

Novo Nordisk произвежда и предлага на пазара фармацевтични продукти и услуги, по-специално лекарства и устройства за лечение на диабет. Компанията също така участва в управлението на хемостазата, терапията с растежен хормон и хормонозаместителната терапия. Тя произвежда няколко лекарства под различни марки, включително Levemir, Tresiba, NovoLog, Novolin R, NovoSeven, NovoEight и Victoza.

Novo Nordisk има повече от 48 000 служители по целия свят и предлага продуктите си в 168 страни. Корпорацията е създадена през 1989 г. чрез сливане на две датски компании, които датират от 20-те години на миналия век. Логото на Novo Nordisk е бик Апис, едно от свещените животни на древен Египет.

Novo Nordisk е пълноправен член на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст