Едрият европейски бизнес търси спасение отвъд Атлантика

Мнозинството главни изпълнителни директори от влиятелна група на европейския бизнес са заявили, че планират да увеличат присъствието си в Северна Америка заради растящите тревоги, че Старият континент губи конкурентния си потенциал. Близо 57% от фирмените шефове на европейските мултинационални компании смятат да прехвърлят инвестиции или дейности или и двете отвъд Атлантика през идните две години, показва изследване на Европейската кръгла маса на индустриалците (ERT) и на Конферентния съвет (неправителствена организация за икономически проучвания), публикувано на 23 май.

Сериозен дял от участвалите в изследването – над 80% – са споделили убеждението си, че конкурентната мощ на Европа – базов фактор за индустриалния бранш, пада под натиска на геополитическите рискове, инфлацията и енергийните разходи в комбинация с недостига на квалифицирана работна ръка и пробивите във веригите за доставки.

Руското нахлуване в Украйна е влошило и без това сложната обстановка за европейските компании, характеризираща се с нисък ръст на производителността и периодични кризи. Над две трети от анкетираните определят влиянието на сегашното геополитическо напрежение върху фирмения им бизнес или като в известна степен отрицателно или като твърдо негативно.

“Усилията на Европа да възстанови конкурентоспособността си са по-оспорвани от всякога заради нестабилната геополитическа околна среда, високите цени на енергията в сравнение с равнищата отпреди 2019-а, растящата инфлация, по-стриктните финансови условия и рекордно високите разходи за входящите суровини”, констатира проучването.

Европейските мениджъри са умерени оптимисти за сегашната икономическа ситуация след твърдо отрицателното им отношение през второто полугодие на 2022-а, но едва 25% са с позитивни нагласи за следващите шест месеца.

ERT обединява около 60 шефове на водещи европейски мултинационални компании, като 56 от тях са отговорили на зададените въпроси през април. Матин Брудермюлер – главен изпълнителен директор на BASF и председател на комитета по конкурентоспособост на ERT – посочва, че “констатациите са ясно и наболяло доказателство, че европейското бъдеще като водещ индустриален център е в риск”. Брудермюлер допълва, че “геополитическото напрежение има огромни последствия и европейският бизнес е в средата на всичко това”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст