ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако Гешев си тръгне, да прибере и бившите си (вече) преториански гвардейци

Иван Гешев гл.прокурор

Част от прокурорската колегия, доскорошна преторианска гвардия на Обвинител № 1 Иван Гешев, отново поиска оставката му. Тези, които до оня ден го бранеха със зъби и нокти, днес вече го гонят от Съдебната палата с рогата напред. Парадът командва все още зам. главния по разследването Борислав Сарафов. Този нискобюджетен сюжет за пореден път ни показва, колко сме прецакани откъм представителство в различните видове власти и от колко години сме пасивни зрители на една и съща блудкава мелодрама…

Четирима от членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) са внесли в понеделник (22 май), второ предложение за освобождаване на главния прокурор. А тази седмица съветът тепърва трябва да се произнася по допустимостта на първото такова предложение. Прокурорите се позовават на изявлението на Гешев от 15 май, когато той

демонстративно накъса оставката си

по време на брифинг и в присъствието на четирите си заместнички във Върховната касационна прокуратура. Според вносителите, скандалното изказване на Главния – “Между другото е ясно какъв е политическия боклук в Народното събрание… той трябва бъде изметен” – нарушава Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Три дни по-рано – на 12 май – шестима от членовете на прокурорската колегия предложиха предсрочното освобождаване на Гешев с аргумента „Тежко нарушаване на служебните задължения“. Това им искане бе мотивирано от присъствието на мистериозно неизвестния израелски експерт по антитероризъм, допуснат да оглежда местопрестъплението, оградено след насочения взрив срещу кортежа на Иван Гешев.

Борислав Сарафов, който няколко дни след инцидента все още беше плътно до началника си, изведнъж претърпя катарзис, рязко пое обратен курс и публично поиска неговото отстраняване. Със свой си някакъв мотив – Гешев е неуравновесен и той – Сарафов –

се страхува да не даде фира по заповед на доскорошния си патрон.

Без изобщо да му мигне окото, Иван Гешев светкавично отговори на удара с удар – предложи на ВСС да образува дисциплинарка срещу Сарафов.

За да не остане по-назад, шефът на Националното следствие също “върна жеста” подобаващо и внесе в сигнал срещу Иван Гешев и във ВСС, и в прокуратурата.

На извънредно заседание в четвъртък, Висшият съдебен съвет ще изслуша двамата довчерашни бойни другари. На това свое заседание, кадровиците на Темида трябва да решат дали в сигнала на шестимата обвинители има достатъчно данни за стартиране на процедура за отстраняването на Иван Гешев.

Въпросът тук е защото точно сега и толкова масово

„гвардейците“ възроптаха  срещу своя довчерашен предводител?

И защо „Демократична България“, която най-много и най-гласовито се бореше за изхвърлянето на Иван Гешев от кабинета на главния прокурор, изведнъж се умълча и все да повтаря другата дитирамба – една оставка пролет не прави, дълбока реформа трябва…

От четири години хиляди хора най-редовно излизат на протест и искат оставката му. Ефектът обаче беше познатият… глас в пустиня, защото

Главният си имаше здрав гръб не само в прокурорската колегия на ВСС,

но и в съдийската ѝ “посестрима”.

Всички помним какво стана през юли 2020 г. нали? За онези многолюдни митинги в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе,Шумен, Добрич, Ловеч и Габрово срещу олигархичния модел на държавно управление и за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев става въпрос. Какво ли не скандираха тогава протестиращите – от семплото “Оставка! Оставка!”, до поетичните върхове “Гешев – позор, оставка и затвор!“ и “Корона – чао! Бойко, чао!”

Протестите започнаха след безпрецедентната прокурорска акция в президентството, при която бяха арестувани двама от съветниците на държавния глава. Това стана само ден, след като президентът Радев потвърди, че гардовете, които едва не набиха съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов на плажа под резиденцията на Доган в бургаския парк “Росенец”, са служители на Националната служба за охрана (НСО).

В понеделник (22 май) Иван Гешев разказа, че е бил подложен на

силен неформален натиск да подаде оставката си,

срещу твърди гаранции за неговата сигурност и недосегаемостта на семейството му. Той призна, че между 12 и 15 май му се е наложило да лъже политици и членове на Висшия съдебен съвет, че е готов да си тръгне. Ако се докаже, че е така, Иван Гешев не само трябва да си тръгне мирно и кротко, а да “подбере” със себе си и всички свои довчерашни оръженосци и ординарци. И на първо място – злощастният му събеседник от незаконно записания разговор – членът на Прокурорската колегия и съавтор на първото искане за оставката на Гешев – Йордан Стоев. Който – без изобщо да му мигне окото поне от кумова срама – признава на събеседника си, че бил избран от политическите сили за

емисар, който да уреди въпроса с оставката на Гешев.

Ако тази негова роля в зле скалъпения водевил не е уронване престижа на съдебната власт – здраве му кажи! Кой знае защо обаче на никой не му се занимава с тази мазна сюжетна линия. Както и с всички останали знайни и незнайни мишоци и мушмороци, които най-обичат да въртят далавери или да правят кариери на гърба и от името на “съответния” главен прокурор, но като стане напечено – първи тичат в лагера на противника, където започват на чисто!

Така че, ако по някакви причини Иван Гешев наистина си тръгне, искрено го молим да си прибере “вересиите”, т.е. довчерашните си преторианци и ординарци – и да ги скрие през девет земи в десета.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст