ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българската делегация се поклони пред мощите на св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим

Росен Желязков в базиликата "Сан Клементе"

“Книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа. Тя е вградена дълбоко в основите на богатото и равнопоставено културно многообразие на обединения континент.” Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред присъстващите на поклонението пред мощите на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

Желязков отбеляза, че събралите се в базиликата „Сан Клементе“ изразяват дълбоката си почит  към непреходното дело на светите първоучители Кирил и Методий, към историческия им принос, към величието на тяхната апостолска мисия. Той припомни, че преди 43 години двамата славянски първоучители бяха провъзгласени за небесни съпокровители на Европа. А това признание от покойния папа Йоан Павел ІІ не е случайно, а закономерно, защото книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа.

“Днес ние сме обединени в своето многообразие.  Живеем на континент, който черпи вдъхновение от богато културно, религиозно и хуманно наследство. И макар да преживяваме бурни и критични времена, ние сме непоколебими в своя стремеж да градим една мирна Европа, която е отворена за културата, познанието и прогреса“, посочи председателят на парламента. Докато го има този неугасващ стремеж към нови културни постижения, докато имаме обща воля за напредък и благополучие, докато са живи високите ни общи идеали за човеколюбие, свобода и човешко достойнство, делото на Светите братя ще бъде живо”, подчерта председателят на Народното събрание.

Парламентарна делегация, водена от Росен Желязков, е на посещение в Рим и Ватикана по повод 24 май. В състава на делегацията са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ на “Продължаваме промяната и Демократична България” Атанас Атанасов, депутатът от “БСП за България” Ирена Анастасова и председателят на ПГ на “Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст