ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Морфов с пети “Аскеер” разкритикува директора на Народния

“На първия ред ме чакат толкова хора, очакващи да бъдат разсечени словесно.” С тези думи режисьорът Александър Морфов разкритикува по своеобразен начин бившите си колеги от Народния театър, които не го подкрепиха в конфликта му с директора на културната институция – Васил Василев.

Това става по време на тържествената церемония на връчването на театралните награди “Аскеер”, провела се на 24 май. На нея Александър Морфов спечели “Аскеер” за режисурата на пиесата “Антигона”, поставена в Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен. Тя бе отличена и за най-добро представление на годината.

“Това е моят пети “Аскеер”, останалите четири са в Народния театър. Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна, нищожна личност, която е директор на театъра в момента, но няма да го превръщаме в политически разговор, а и няма смисъл”, заяви Морфов, получавайки наградата.

Той благодари за отличието, посочвайки, че в този труден период за него то най-малкото ще повдигне духа му. След това благодари на съпругата си – актрисата Рени Врангова, и на другите актьори – Албена Колева и Валери Йорданов, подкрепили го в тежкия му конфликт с директора на Народния театър Васил Василев, който приключи с дисциплинарното уволнение на режисьора.

Морфов припомни и един стар виц – един човек хвърлял позиви, друг го видял и му казал: “Хей, човек, тук нищо не пише!” “Какво да пише – тук всичко е ясно”, отговорил първият.

“И така – всичко е ясно”, обяви Морфов, поздрави Георги Господинов с международната награда “Букър” и възкликна “Да живее България”.

За Водеща женска роля “Аскеер” спечели Светлана Янчева за ролята й на Уини в “О, щастливи дни” в Театрална работилница “Сфумато”.

За Водеща мъжка роля наградата “Аскеер” бе връчена на Владимир Пенев за ролята му на поп Кръстьо във “Великденско вино” в Народния театър “Иван Вазов”.

За Съвременна българска драматургия “Аскеер” спечели Яна Борисова с пиесата си “Място, наречено другаде”.

За Изгряваща звезда “Аскеер” спечели Владислав Стоименов за режисурата на “Арт” в Младежкия театър “Николай Бинев”.

За Поддържаща женска роля с “Аскеер” бе отличена Мария Каварджикова за ролята на Магдалена в “Честица жена”, Народен театър “Иван Вазов”.

За Поддържаща мъжка роля “Аскеер” спечели Кирил Недков за ролята му на Иван в “Арт”, Младежки театър “Николай Бинев”.

Наградата “Аскеер” за Сценография бе присъдена на Мариета Голомехова за “Дон Кихот”, Младежки театър “Николай Бинев”.

За Костюмография “Аскеер” взе Никол Трендафилова за “Леонс и Лена”, Yalta Art Room.

За Театрална музика с “Аскеер” бе отличен Милен Кукошаров за “Три сестри”, Театър “Възраждане”.

За Моноспектакъл бе отличен спектакълът “Неведение” с участието на Албена Ставрева, Народен театър “Иван Вазов”.

Почетен “Аскеер” беше присъден на актрисата Елена Райнова.

Голямата награда за цялостен принос бе за сценографа проф. Слави Кокалов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст