Не целувайте още долара за сбогом, съветва Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева изрази увереност, че Съединените щати ще избегнат неизпълнение на задълженията си и няма да изпаднат в дефолт.

Тя направи това изявление, след като вчера – 23 май – последният кръг от преговорите за тавана на дълга между представителите на президента Джо Байдън и на републиканците в Конгреса приключи без напредък. Крайният срок за взимането на решението е 1 юни, предаде “Ройтерс”.

Големият риск е, че ако Конгресът не повиши тавана за държавни заеми над 31.4 трилиона долара, правителството във Вашингтон ще изпадне в дефолт.

“Уверена съм, че отново ще влезем в играта – историята ни учи, че САЩ са се борили до последно с опасността от дефолт”, подчерта Георгиева на Катарския икономически форум в Доха, организиран от Bloomberg.

Министрите на финансите на Саудитска Арабия и Катар, които участваха в панела заедно с Георгиева, изразиха единодушното си мнение, че е за предпочитане възможно най-скоро да се намери решение, а не то да се отлага във времето.

„Надявам се, че мъдростта ще надделее – не е лесно да се играе с международните пазари”, призна Мохамед ал Джадан, саудитският финансов министър .

От своя страна Георгиева подчерта, че щатският долар ще остане глобална резервна валута, въпреки увеличаващите се дискусии как отделните държави да намалят зависимостта си от зелените пари – процес, известен като “дедоларизация”.

Тя се аргументира с мощната икономика на САЩ и с размера на американските капиталови пазари. “Не целувайте още долара за сбогом”, посъветва Георгиева участниците на Катарския икономически форум в Доха.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст