ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Донев за по-тесни бизнес контакти с Хърватия

Днес, 25 май, министър-председателят на България Гълъб Донев проведе среща с президента на Хърватия Зоран Миланович. Хърватският държавен глава е на официално посещение в София, по покана на държавния глава Румен Радев.

Във фокуса на срещата бяха общите интереси на България и Хърватия като европейски партньори и ползите от развитието на близките приятелски отношения между двете държави.

Донев и Миланович потвърдиха интереса на двете страни да продължат да надграждат сътрудничеството помежду си и да задълбочат търговско-икономическите си връзки в контекста на сериозните предимства, които предоставя общото им членство в Европейския съюз. 

Гълъб Донев определи като позитивен знак напредъка в съвместното сътрудничество между двете държави, който се изразява в удвояване на стокообмена през последните три години. 

Българският министър-председател подчерта, че би било особено полезно насърчаването на още по-тесни контакти между бизнес средите от двете страни. 

Той специално акцентира и върху значението на културния обмен, като изрази удовлетворение от постигнатото съгласие да бъде удължено изпълнението на Програмата за сътрудничество в сферата на образованието и науката.

В хода на срещата бе констатирано съвпадението във висока степен на външнополитическите приоритети на двете държави. 

Донев изтъкна отговорността на двете страни за запазване на мира и стабилността в региона. 

„Вярвам, че България и Хърватия ще продължат да допринасят за изграждането на един по-силен Европейски съюз и ще засилват тясното си сътрудничество в рамките на ООН, НАТО и други международни и регионални организации“ – изрази надежда в заключение министър-председателят Донев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст