Мафиотска екзекуция на Къро в Кейптаун

Кървавият край на небезизвестния мафиот Красимир Каменов-Къро, застигнал го чак на 8537 км по права линия от София, илюстрира мъдростта, че човек може да избяга далеч, но не може да избяга от съдбата си. Къро успя да се спаси от българските служби, враговете си от подземието, Иван Гешев и предшествениците му, Интерпол, но мафиотският куршум го намери в луксозното предградие на Кейптаун Констанция, дистрикт Евъргрийн Лейн.

Както “Банкеръ” вече информира, телата на Къро, съпругата му, детегледачката и един охранител бяха открити в къщата в имението му в Евъргрийн Лейн, Констанция. Неизвестните килъри са ги простреляли в главите – факт, който даде основание на полицията в Южен Кейптаун да определи случая като екзекуция.

Екзекуцията изключва хипотезите за въоръжен грабеж, престъпление от страст, или ууппс – грешка. Констанция е заможно предградие на Кейптаун, разположено на около 15 километра южно от центъра на града. Смята се за едно от най-престижните предградия в Южна Африка.

Това е рай, който предлага спокойствие и сигурност сред зелената долина Констанция в подножието на планината Constantiaberg. Както пише в обявите за имоти в долината, Констанция е красиво, уютно от листните корони на извисяващите се дървета и ориентирано към семейства място, където се намират и най-добрите училища в града. И още нещо – цените на имотите тук варират от 9 980 000 ранда ( 1 лев е равен на 10.81 ранда) за имение с пет спални, пет гаража и разгъната площ от 1348 кв.м. и стигат до огромни суми. Празен терен от 2000 кв.м. в предградието например се продава на актуална цена от 7 495 000 ранда.

И точно тук, съдбата откри бизнесмена със съмнителна слава Красимир Каменов, свързван с борси за плодове и зеленчуци, паркинги и гаражи в София, контрабанда на цигари, и предположения за трафик на кокаин, за да покаже, че каквото е писано на глава, на камък не отива.

След първоначалния шок, медиите в Кейптаун написаха, че издирваният представител на българската организирана престъпност Красимир Каменов е застрелян в дома си в четвъртък сутринта заедно със съпругата си, бодигарда и бавачката на децата му.

Според официалните информации от South African Police Service (SAPS) полицията е получила сигнал за убийството малко след 8 сутринта, на място са открити с огнестрелни рани в главите две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години.

Говорителят на полицията Андре Траут информира, че мотивите за убийствата все още не са установени, местните детективи работят усилено в търсене на улики.

Случаят е определен като шокиращ и полицията се обърна към обществеността с молба, всеки, който има информация за инцидента, анонимно да се свърже с Crime Stop на телефон 0860010111 или чрез SMS Crime Line на 32211.

Шокът от четворното убийство в Евъргрийн Лейн стана още по-дълбок, след като в съседното южно предградие Уинберг жена беше застреляна пред прага на сградата на съда. Според представителят на полицията в района подполковник Малкълм Поджи предварителните доклади показват, че жената се е намирала близо до съда, когато е до нея спрял бял седан Nissan, откъдето с един изстрел е простреляна смъртоносно в главата. От съда в Уинберг са коментирали, че жертвата е наскоро е дала показания по наказателно дело като свидетел. Полицията пристигнала за секунди на мястото, защото полицейският участък е точно до съда. Случаят се разследва, от полицията коментирали, че след убийствата предградията Констанция и Уинберг са „изключително нестабилни“ в момента и призова всеки, който има информация за убийствата, да се свърже с разследващите.

Полицията в Кейптаун все още отказва да даде допълнителна информация за имената на убитите и обща информация за тях.

У нас обаче за дейността на Къро са се изписали томове. Името му е свързано с овладяването на контрабандата през ГКПП “Капитан Андреево” от ВИС-2, каналите за двупосочен трафик на хероин и кокаин, разпространението на дрога в София и страната. Имената на Красимир Каменов и неговият приятел тогава Христофорос Аманатидис-Таки фигурират в доклад на НСБОП, четен от вътрешния министър Георги Петканов през април 2003 г. пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Двамата са посочени като сподвижници на Мето Илиянски, свързани с наркотрафика.

Името на Къро се споменава и във връзка с мистериозното изчезване на Мето Илиянски през 2003 година, в борбата за овладяването на останките от групировката ВИС-2 след показния разстрел на Георги Илиев.

През 2007 г. Красимир Каменов придобива контрол над най-голямото тържище на зеленчуци в България – борса “Слатина”, която в момента носи името “Слатина Къра”.

През 2013 г. фирма, близка до Къро, получава от държавата концесия на ветеринарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево”. Фирмата е на Размиг Чакърян – Ами, който към онзи момент се смята за близък до Каменов, но впоследствие между двамата възниква конфликт, като бившата съпруга на Къро Светла взима страната на арменеца.

 Макар далеч в Кейптаун, Къро е един от основните заподозрени в разследването на убийството на бившия началник на криминалната полиция в столичното второ РПУ Любомир Иванов, сочен приживе за близък до Къро и до Таки.

Името на Каменов се завъртя и в разкритата от главния прокурор Иван Гешев схема за отстраняване на български висши магистрати и полицаи, очевидно резултат от дългогодишната греховна връзка между представители на организираната престъпност и политици.

Очевидно “богатата” българска история на южноафриканския заселник Красимир Каменов поражда много предположения кой би могъл да дръпне спусъка. И очакваме финала на работата на разследващите от Кейптаун – това красиво място, достатъчно отдалечено от българското задкулисие, корумпираните служби и Темида, с надежда за пълната истина…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст