ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Православната църква на Украйна преминава към нов календар

независима украинска православна църква украйна

С приемането на реформата датите на основните православни празници в Украйна и България ще се уеднаквят

Православната църква на Украйна – най-популярната религиозна организация в страната – днес одобри пълния преход към новия календар. По-рано Украинската гръкокатолическа църква обяви същото решение, предаде Би Би Си Украйна.

От 1 септември мнозинството украински християни могат да започнат да празнуват религиозните празници по нов начин. Коледа ще е на 25 декември, а не на 7 януари. По същия начин ще бъдат изместени и други празници – Покров Богородичен (1 октомври), Богоявление (6 януари) и Никулден (6 декември).

Това обаче няма да се отнася за Великден и някои други празници.

Преходът към нов календар беше трудна стъпка, която не беше предприета от десетилетия. Членовете на църквата се страхуваха, че хората няма да приемат реформата и ще празнуват по стария начин или ще преминат ли към подчинената на Московската патриаршия Украинска православна църква, която, както и Руската православна църква, беше и е против провеждането на календарната реформа.

След пълномащабното нахлуване в Русия обаче този въпрос придоби политически оттенък и мнозинството украинци изразиха подкрепа за подобна стъпка. Този въпрос започна да се възприема като част от отдалечаването от Москва.

Разликата между стария Юлиански и новия Григориански календар е 13 дни.

С приемането на реформата датите на основните православни празници в Украйна и България ще се уеднаквят. Българската православна църква реформира календара си през 1968 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст