ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промени в Закона за обществена информация въвеждат евродиректива за отворени данни и достъп до тях

Промени в Закона за обществена информация въвеждат евродиректива за отворени данни и достъп до тях.

Комисията по електронно управление подкрепи на първо четене предложения за промени в Закона за обществена информация. Промените въвеждат европейска директива за отворени данни и достъпа до тях. А забавеното въвеждане може да струват поне милион лева глоба от ЕК. 

Данните от научните изследвания трябва да бъдат достъпни в отворен формат и ще могат да се използват свободно повторно и да се споделят от всеки за всякакви цели. Свободният достъп до данни ще важи и за организациите, използвали обществено финансиране за създаването им, като структурите на изпълнителната власт и общините.

Данните трябва да са в машинночетим формат, което е важно за използването им и от изкуствен интелект, като отбеляза от ITорганизации.

Заради забавено с близо 2 години въвеждане на европейската директива България може да бъде осъдена от ЕК в Европейския съд. При осъждане, страната ни ще плаща дневно 9 720 евро. До произнасяне на присъдата страната ни ще плаща по 1800 евро на ден, но не по-малко от 504 хиляди евро.

Ресорният министър на електронното управление Георги Тодоров каза, че страната ни е подала данни за частичното въвеждане на директивата. Преди да влязат в залата по промените трябва да се произнесат още две парламентарни комисии. Ресорната – за гражданското общество вече подкрепи промените. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст