ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служителите в НОИ излязоха на едночасова стачка

Служителите в Националния осигурителен институт (НОИ) от цялата страна излязоха на едночасова предупредителна стачка. 

В столицата акцията се проведе пред сградата на Централното управление на НОИ, като стачкуващи имаше и пред тази на Териториалното поделение за Област София. Тя бе организирана от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и КТ “Подкрепа” и в нея се включиха близо 2500 души от страната. Стачкуващите в София затвориха входа на Централното управление на НОИ и не допускаха граждани и други служители.

Работещите в административната структура настояха за увеличение на работните заплати с не по-малко от 30% (за Ценрално управление и Териториални поделения), което да бъде със задна дата и да влезе в сила от 1 януари 2023 година. Към момента в проекта на Закона за Бюджета на Държавното Обществено Осигуряване за 2023 г. (ЗБДОО) не е предвиден ръст на разходите за персонала в Националния осигурителен институт. 

За да бъдат удовлетворени исканията на работещите, е необходимо да бъдат осигурени допълнителни средства в размер на 30 милиона лева.

Понастоящем средните нетни възнаграждения на служителите в структурата са около 860 лева.

“Хората изнемогват. Не може с такива унизителни заплати да продължават да извършват този висококвалифициран труд”, заяви председателят на стачния комитет и вицепрезидент на КНСБ Тодор Капитанов. Той допълни и, че служителите в НОИ са в протестна готовност.

Капитанов подчерта, че стачкуващите имат подкрепата на ръководствата на администрациите не само в София, но и във всички териториални поделения, защото всеки един директор иска да работи с хора, които са мотивирани, а това може да бъде факт само чрез достойно заплащане. 

Според председателя на Федерацията на синдикатите от държавното управление към КНСБ Кръстьо Боянов до положението се е стигнало, защото политиците не са приели своевременно бюджет за 2023 година. Той припомни, че единственото увеличение на възнагражденията в НОИ бе през миналата година и то в размер на 8%, което по думите му въобще не компенсира високата инфлация. 

“Искаме достойни доходи, искаме да има бюджет. Очаквайте същата ситуация и в другите администрации”, категоричен бе Боянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст