ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сделка в млечния сектор размества играчите на пазара

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Нова сделка в сектор „производство на мляко и млечни продукти“ може да създаде нов голям играч на пазара.

От „Джей Ем Джей Индъстрийс“ ЕООД – София са уведомили Комисията за защита на конкуренцията за предстояща концентрация посредством придобиване на контрол върху  „Шрайбер Фуудс България“ ЕООД – София.

Търговската дейност на придобиваното предприятие е свързана с производство и доставка на кисело мляко, ароматизирано десертно кисело мляко, млечно-кисели напитки (айрян), прясно мляко и рехидратиращи немлечни напитки с плодов вкус. Кандидат-купувачът е новоучредено дружество и не извършва търговска дейност.

Фирмата „Шрайбер Фуудс България“ е основана през 1945 г. и има дейност в САЩ, Испания, Чехия, Португалия, Словакия, Бразилия, Мексико, Германия.

Клиентите на най-голямата млечна компания в света варират от ресторанти с пълно обслужване, вериги за бързо хранене, училища и болници до хранителни магазини, клубни магазини, търговци на едро и производители на храни. Тя има отношения с над 6800 партньори по целия свят.

Едноличен собственик на капитала на софийската компания, която е основана през октомври 2013 г., е „Шрайбер Юръп“„Шрайбер Фуудс България“ ЕООД е с капитал е в размер на 16 000 000 лева.

Припомняме, че през декември 2013 г. Комисията за защита на конкуренцията разреши на американската компания Schreiber Foods да придобие самостоятелен контрол върху „Danone Сердика“. Сделката у нас беше част от по-мащабното придобиване, което засяга производствени мощности на Danone в Чехия и Португалия. С продажбата на активи тогава, Danone целеше оптимизиране на производствения капацитет, на разходите и подобряване на конкурентоспособността на съответните пазари. След приключване на сделката, дейностите, обект на придобиване, продължиха да произвеждат продукти с марките на Danone в договорените обеми.

В България обект на придобиване беше производствената част на търговско предприятие „Danone Сердика“ АД, град София. За  Schreiber Foods това беше първо стъпване на българския пазар. Американската компания основа офис у нас, както и фирма под наименованието „Шрайбер Фуудс България“ ЕООД. Тя осъществява дейност по производство, внос, износ и вътрешна търговия с храни и хранителни продукти; внос на промишлено оборудване, необходимо за развитието на хранително-вкусовата промишленост, транспортна дейност.

Съгласно уведомлението от „Джей Ем Джей Индъстрийс“ ЕООД не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари в страната.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.  

„Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка“, уточняват от регулатора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст