ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Улица в София ще носи името на актрисата Катя Паскалева

Улица в столичния район Витоша ще носи името на голямата българска актриса Катя Паскалева.

Това решиха днес (25 май) общинските съветници на София. 

Катя Паскалева е сред първите дами на българските кино и театър. Тя прави забележителни роли във филмите „Матриархат“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Вилна зона“, „Спирка за непознати“, „Бедният Лука“. Емблематичната й роля остава тази на Мария в „Козият рог“. Катя Паскалева си отива от този свят през 2002 година.

Столичният общински съвет прие и други именувания на пространства в столични райони: улица в квартал “Изток” ще бъде кръстена на архитект Александър Баров, безименна улица в район “Младост” ще се казва „Цветна поляна“. Други две безименни улици в район “Студентски” вече ще носят имената – „Арх. Димитър Цолов“ и „Любен Бозев – Силач“, а две улици в район “Овча купел” ще бъдат именувани – „Тученица“ и „Цветина“.

Съветниците гласуваха и с удостояване със званието „Почетен гражданин на Столична община“ да бъдат наградени художника и преподавател в Националната художествена академия в София – проф. Станислав Памукчиев и писателя Константин Христов. 

Проф. Станислав Памукчиев е съвременен български художник с впечатляващо и многопластово творчество. Неговото развитие през годините може да бъдепроследено чрез множеството му представяния в едни от най-известните художествени галерии в страната. Също така той има и редицата уникални по характер самостоятелни изложби, превърнали се до една в значими и запомнящи се събития не само за границите на столичния културен живот, но и в по-широките измерения на националните и европейски мащаби. 

В продължение вече на няколко десетилетия маестро Памукчиев работи активно в сферата на изобразителното и съвременните визуални изкуства, изненадва, интригува и завладява публиката. А името му се нарежда сред онези отличаващи се с таланта си български творци, чиито изключителни постижения и заслуги се превръщат в незаменима ценност, в безспорен принос и за културното развитие на столицата.

Другият удостоен с почетното звание Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 г. в Плевен. Завършва Софийския университет със специалност българска филология през 1967 година. 

Работил е като редактор в Българска телевизия (1967 – 1971), заместник-главен редактор на вестник “Народна младеж” (1972 – 1973), главен редактор на списание “Родна реч” (1973 – 1983). 

От 1983 г. до сега той е главен редактор и директор на списание „Пламък”. Списанието тази година навършва 100 години.

Константинов е бил и народен представител в Седмото велико народно събрание (1990 – 1991). Бил е и главен секретар е на Съюза на българските писатели (1997). Участва в множество международни поетически форуми, където прославя България и София. 

Той е автор е на около 30 стихосбирки, сред които е “Една усмивка ми е столица” (1967) – посветена на София. Също така и “Лично време” (1974), “Неграмотно сърце” (1978), “Общителен самотник” (1982). Автор е и на редица текстове за песни – много от тях запомнящи се хитове като „Колхида“, „Древноримски гадател“, „Песничка за истината“.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст