ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предупреждение: Части от Европа могат да станат необитаеми

Янез Ленарчич
Янез Ленарчич

Насочването на средства за природосъобразна икономика е част от решението, каза еврокомисарят за кризите Янез Ленарчич

Ако не се предприемат действия срещу промените в природата, части от Европа и другаде по света ще станат необитаеми. Това заяви еврокомисарят за управлението на кризи Янез Ленарчич в интервю за агенциите от Европейския нюзрум, сред които е и БТА.

По неговите думи действията на Европейската комисия по този въпрос с насочването на средства за природосъобразна икономика са част от решението. Този преход няма да бъде евтин, но по-скъпо би било да не се направи нищо, коментира той.

Ленарчич посочи, че напоследък механизмът на ЕС за гражданска защита се задейства около 100 пъти годишно, като заявки могат да подават всички страни по света. По неговите думи от началото на войната в Украйна механизмът е бил задвижен 120 пъти, като Киев е получил 90 хиляди тона помощи.

Трябва да очакваме повече наводнения, по-честа суша, по дълги и тежки жеги, повече горски пожари. Ще има проблеми с недостига на вода. Вече са настъпили необратими промени, затова трябва да се приспособим по-добре, за да ограничим въздействието от измененията в околната среда, отбеляза той. По неговите думи трябва да се използват научни данни при определянето на целите и подходите за противодействие на измененията в природата. Трябва търпеливо да обясняваме на гражданите какво се случва и какво трябва да се направи, допълни еврокомисарят.

Той съобщи, че ЕК е предприела проучване за необходимите действия в случай на ядрен инцидент, свързан с войната в Украйна. Има нужда от допълнителна подготовка, каза той, без да навлиза в подробности. По неговите думи Украйна вече е получила от ЕС няколко милиона йодни таблетки.

Ленарчич заяви, че досега не е било засечено радиоактивно замърсяване след началото на военните действия в Украйна. Не изключваме това да се случи, след аварията в Чернобил през 1986 г. знаем, че това може да се повтори, поясни той.

По неговите думи преди пандемията и войната бюджетът на ЕС за целите на гражданската защита е бил 1,2 милиарда евро. Ленарчич поясни, че се налага постоянно допълване на тези средства, като последното увеличение е повишило бюджета до над два милиарда евро до 2027 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст