ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ndivia прогнозира рекорден ръст на търсенето на AI процесори

Американската мултинационална технологична компания Nvidia Corporation прогнозира рязко увеличение на продажбите през текущото тримесечие до рекордно ниво благодарение на търсенето на AI процесори. Това е отбелязано във финансовите й отчети за първото тримесечие на фискалната 2024 г., което приключи на 30 април. Резултатите от първото тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите за дейността на регистрирана в Делауеър и базирана в Санта Клара, Калифорния, корпорация. Тя се занимава с проектиране на графични процесори (GPU) за игрите и професионалните пазари, както и едночипови системи (SoC) за мобилни компютри и автомобилния пазар.

Приходите на Nvidia са нараснали с 19 процента до 7.19 млрд. долара. Печалбата на акция е с 22 на сто по-висока и е равна на 0.82 долара. Нетните приходи се увеличават с над една четвърт до 2.04 милиарда долара.

Приходите на подразделението за чипове на центрове за данни на Nvidia се повишават до рекордните 4.28 милиарда долара. Приходите на подразделението за автомобилни чипове са нараснали със 114 процента, също достигайки рекордните 296 милиона долара.

От съобщението на Nvidia става ясно, че се очаква компанията да генерира 11 милиарда долара приходи, плюс-минус 2 процента през второто тримесечие. То обаче предизвика най-голям интерес на пазара предвид значителното търсене на AI процесори. Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг посочва, че компанията “значително увеличава доставките, за да отговори на бързо нарастващото търсене” за цялата си линия чипове за центрове за данни, включително H100 GPU. Този микропроцесор беше пуснат тази година за използване в мултимодални големи езикови модели като GPT-4 на OpenAI.

След публикуването на отчета и прогнозата, цената на акциите на Nvidia скочиха с 29 процента, достигайки една от най-високите в историята на компанията – 394.5 долара за акция. Това повиши пазарната капитализация на Nvidia с 200 милиарда долара, като в един момент достигна рекордните 960 милиарда долара.

Според Reuters, скокът на акциите на Nvidia доведе до покачване и на акциите на компаниите, свързани с AI, увеличавайки капитализацията им с общо 300 милиарда долара. Книжата на разработчиците на AI софтуер C3.ai и Palantir Technologies се покачиха с 8 на сто. Акциите на Microsoft и Alphabet също се присъединиха към растежа: те добавиха по 2 на сто към котировките си.

Nvidia е основана на 5 април 1993 г. от Дженсън Хуанг (главен изпълнителен директор от 2020 г.), американец от тайвански произход, който преди това е бил директор на CoreWare в LSI Logic и дизайнер на микропроцесори в Advanced Micro Devices (AMD). Другите двама съоснователи са Крис Малаховски, електроинженер, който е работил в Sun Microsystems, и Къртис Прием, преди това старши щатен инженер и дизайнер на графични чипове в Sun Microsystems.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст