ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Варшава ще търси репарации от Германия и следващите десетилетия

Матеуш Моравецки

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че “поколения полски политици” ще търсят военни репарации от Германия. „Това ще бъде дълъг процес, който може да отнеме дори десетилетия, но ние никога няма да отстъпим от него“, отбелязва той. Моравецки добави, че следващите поколения политици ще постигнат това.

По думите му, това се налага не само от наличието на материални и нематериални загуби, но и от истината, справедливостта и основните ценности. Германското правителство многократно е заявявало, че не възнамерява да извършва плащания на Полша. В Берлин смятат, че вече са изплатили доста големи репарации и няма причина да се съмняват в отказа на Полша през 1953 година да й се плащат репарации.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Полша Аркадиуш Мулярчик заяви, че изплащането на репарации от Германия на Полша за щетите, нанесени по време на Втората световна война, е приоритетен въпрос за полската страна. Той беше на посещение в Берлин, където е  обсъдил този въпрос с членове на парламента и представители на всички политически партии в тази страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст