ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия е в първата си рецесия от началото на пандемията

Германия изпадна в първата си рецесия от началото на пандемията, заличавайки надеждите, че най-голямото европейско стопанство може да избегне тази съдба след като войната в Украйна качи до небесата цените на енергията. БВП на страната се е свил с 0.3% през първото тримесечие след 0.5% спад в периода октомври-декември 2022-а, обяви германската статистическа служба на 25 май. Първоначалната й оценка от април беше за стагнация.

“Нежеланието на домакинствата да пазаруват е видно в много области”, посочват статистиците в официално изявление. Те допълват, че хората са харчили по-малко пари за храна и напитки, за облекло и обувки, както и за мебели. Намалели са и покупките на електрически коли заради орязаните стимули. Налице е и спад на правителствените разходи, докато инвестициите са се увеличили благодарение на по-интензивните строителни дейности заради необичайно топлото време. Резултатът е отстъпление на германското стопанство въпреки уверенията на канцлера Олаф Шолц, че подобен сценарий не е на дневен ред и след като Германия успя да опровергае най-мрачните прогнози след нахлуването на Русия в Украйна.

“Трябва да направим завой в икономическата политика и да престанем да неглижираме конкурентната си сила”, заяви финансовият министър Кристиан Линднер. Той добави, че тук се включва и “ускоряване на процедурите за планиране и одобрение и предоставяне на по-голяма свобода на технологичните идеи, за да се засили креативния потенциал”.

Пазарите не реагираха на новината на 25 май, въпреки че тя има сериозни последствия за развитието на цялата 20-членна еврозона.

По оценка на икономисти, низходящата ревизия на данните за германския БВП означава, че растежът на цялата еврозона също ще бъде преоценен надолу и, в най-добрия случай, общността ще е в стагнация през първото тримесечие на 2023-а. Ако обаче последват и други низходящи ревизии, ще станем свидетели на техническа рецесия.

В Германия компании като Zalando вече усещат последствията от топящия се оптимизъм на потребителите: складовите запаси на модната верига са се увеличили заради по-скромното потребление. Поръчките на коли са намалели с около една трета между януари и април, по данни на асоциацията на бранша VDA.

Ключовият за страната промишлен сектор също е проблем: задълбочаващият се спад хвърля сянка на съмнение върху очакванията за подем през идните тримесечия. Индустриалната слабост влияе и върху бизнеса: индексът за нагласите му, изчисляван от института IFO, се понижи през май за първи път за последните осем месеца. А резултатите от проучване на Германската камара за търговия и индустрия (DIHK) сочат към нулев икономически растеж през тази година.

За икономисти на “Комерцбанк” рецесията през второто полугодие вече изглежда по-вероятна от подема, който продължават да прогнозират мнозинството им колеги.

Инфлацията също е сериозен проблем – тя все още надхвърля 7% годишно и не се очаква да се понижи бързо, защото растящите заплати подхранват силен възходящ натиск. Което, напълно логично, охлажда желанието на хората да ограничат разходите, включително за пътувания и почивки. Усилията на Европейската централна банка да върне годишния ръст на цените до целевите 2%, пък рискува да потисне още повече потреблението и да възпрепятства растежа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст