Денят по диагонал – 26 май 2023 г.

Борисов

Борисов заяви, че записите на Радостин Василев няма да му повлияят за правителство

“Докато се радвахте на нерегламентирани записи, които се опитваха да направят и да съборят законно правителство преди две години – по същия начин сега се прилага същият сценарий върху коалицията ПП-ДБ“. Това каза в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос какво смята за обявената снощи от Кирил Петков информация, че срещу ПП-ДБ е организирана атака от страна на службите, и по конкретно – депутати са записвани по време на партийни срещи.

Той определи случващото се като “нечистоплътност”и добави, че според него целта е да не се състави правителство.

ДПС иска свикване на Велико народно събрание

ДПС иска свикване на Велико народно събрание, обяви на брифинг в парламента лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Свидетели сме на пълен разпад на държавността. Всичко, което се случва е много жалко. Всичко се разпада и нито една власт не функционира нормално по Конституцията на Република България – нито законодателната, нито изпълнителната, нито съдебната власт. Всеки записва всеки. Нарушители на Конституцията на Република България, нарушители на човешки права в страната се правят на моралисти“, заяви Карадайъ.

Според него изходът от ситуацията е само един – свикване на Велико народно събрание.

БСП се разграничи от „коалицията на омертата“ и напусна пленарната зала

“Как смятате, че г-жа Урсула Фон дер Лайен и участниците в Г-7 гледат на факта, че мандатоносителят в България за  бъдещо правителство публично обявява, че са оказвали натиск за съставяне на правителство? Дали ще подкрепят бъдещата евроатлантическа коалиция на имунитетите, на омертата и международния скандал?”

Тези въпроси зададе Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод записите, които Радостин Василев излъчи по време на пресконференция в БТА. Лидерът на “БСП за България” отбеляза, че анонсираните записи не са се оказали манипулирани от службите, а от онлайн заседание на Националния съвет на “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.

Нинова определи случилото се като абсолютен международен скандал. И подчерта, че България пак е сложена на дъното.

Радостин Василев напуска “Продължаваме промяната – Демократична България”

Депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” напуска парламентарната група на ПП-ДБ и няма да подкрепи правителство с втория мандат между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това съобщи Радостин Василев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София.

Ние напуснахме “Има такъв народ”, защото мафията проби ИТН. За съжаление една година по-късно аз и моите колеги сме изправени пред същото. Аз не мога да подкрепя коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Ще гласувам против и ще напусна парламентарната група на “Продължаваме промяната”, категорично заяви бившият спортен министър.

Василев поясни, че явно Кирил Петков се страхува от записи, с които той самият не разполага. “Това е дълбоката държава – структури с различни интереси се събират с друга цел. Подкрепихме Кирил Петков, за да продължим антикорупционната политика. Второто беше – никаква коалиция с ГЕРБ. Сега ще имат министър-председател, областни управителите, ще си разделят регулаторите“, каза той.

ЕК: Невъзможно е да коментираме запис с неизвестен произход

Има ясни изисквания за приемане в Шенген и еврозоната, заяви говорител на ЕК.

Напълно невъзможно е да коментираме запис с неизвестен произход, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с днешните изявления на народния представител Радостин Василев и представители на управителния съвет на гражданското движение “Силна България”.

Ясно е, че има изисквания за влизане в Шенген, посочи говорителят, цитиран от БТА. Той отбеляза, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ясно е изразила подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст