ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският газ – най-евтин от май 2021-а

газов хъб

Цените на природния газ в Европа паднаха на 26 май в най-продължителния период на седмични загуби от 2007-а насам. Причината: упорито отказващото да се върне потребление в условията на рехави сигнали за значимо възстановяване на икономиката. Базовите европейски газови фючърсни контракти загубиха нови 4.7% от пазарната си оценка, приключвайки осма поредна губеща седмица и увеличавайки тазгодишния си спад до над 67 процента.

Драматичният срив идва на фона на усилията на индустриалните сектори да увеличат производството в условията на настойчива инфлация и облачна икономическа среда. Разширяващото се обезценяване на синьото гориво повдига опасения, че известна част от газовото потребление ще бъде загубена безвъзвратно или заменена с други енергийни източници след като миналогодишните рекордни газови котировки нанесоха големи щети, най-вече на промишления бранш. По-пълните от всякога газови хранилища, мекото време и изобилието от втечнен газ също намаляват търсенето и повдигат въпроса колко още трябва да се понижат цените преди производителите на суровината да започнат да ограничават добива.

Този ценови срив засяга не само краткосрочните договори, защото търговците държат под око как вялото потребление може да засегне котировките при наближаването на зимата.

Европа ще срещне трудности при поемането на газовите доставки за септември-октомври, ако скоростта им е достатъчно висока, за да тласне регионалните запаси над 100 млрд. куб. м до началото на септември, твърди “Енърджи аспектс” – водещ доставчик на глобални данни и на изследвания на енергийни суровини и макропазари.

Най-голямото европейско стопанство – Германия, изпадна в първата си рецесия от началото на пандемията през зимата. По-слабото от очакванията икономическо възстановяване на Китай също натиска надолу газовите цени, защото най-едрите китайски вносители на втечнен газ отсъстват от спот-пазара и дори предлагат за продажба вече получени доставки, твърдят търговци от бранша.

Едномесечните нидерландски газови контракти TTF – базов европейски индекс, се търгуваха за 24.60 евро за мегаватчас в 8.54 ч. в Амстердам на 26 май – с 3.4% по-евтино от предишния ден, след като в ранното утро котировките се понижиха до най-ниските си стойности от май 2021-а. Пазарната оценка на еквивалентните британски договори намаля с 1.8 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст