Зарков доволен от приетия механизъм за отговорността на главния прокурор

След като Народното събрание гласува промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които ще стане възможно отстраняването на главния прокурор с 13 гласа във Висшия съдебен съвет, служебният министър на правосъдието Крум Зарков поздрави депутатите за решението им.

“В крайна сметка се взе решение, че 13 гласа във ВСС ще са достатъчни за главния прокурор, а за председателите на върховните съдилища – на Върховния административен съд (ВАС) и на Върховния касационен съд (ВКС) – ще се изисква квалифицирано мнозинство от 17 гласа”, обясни Зарков.

На въпрос как си обяснява факта, че днес от ГЕРБ-СДС са предложили промяна на решението, взето от правната комисия вчера, 25 май, а именно – председателите на върховните съдилища да бъдат отстранявани не с 13, а със 17 гласа, Крум Зарков отговори, че законопроектът е сложен.

По думите му е по-важно, че се е стигнало до едно удовлетворително решение, което е свързано с контрола и с отчетността на главния прокурор, с неговото разследване – важни промени, които отговарят на европейските стандарти и на ангажиментите, които сме поели по Плана за възстановяване и устойчивост.

От друга страна Зарков отбеляза, че основните парламентарни групи говорят за изменения в Конституцията и тогава отново ще се стигне до въпроса за обсъждането на мнозинството, с което ще бъдат отстранявани председателите на върховните съдилища.

Министър Зарков обясни, че като вносители на промените от Министерския съвет, те били предложили председателите на ВАС и ВКС да бъдат отстранявани чрез комбинация от двойно мнозинство – от една страна с мнозинството на всички членове на ВСС, а от друга – с мнозинството от гласовете на съдийската колегия. В крайна сметка било взето друго решение. Той обясни различния тип механизъм на отстраняване на главния прокурор и на висшите съдии с техните функции и с йерархията в съда, в който има и по-голяма степен на самоуправление.

По време на самото гласуване на промените в Наказателно-процесуалния кодекс депутатът от “Възраждане” Петър Петров на няколко пъти коментира от трибуната, че не е редно да има различно третиране на главния прокурор и на двамата висши съдии. По думите му причината за председателите на върховните съдилища да се изискват 17 гласа се дължи на факта, че те един ден ще решават какви да са присъдите на политиците и необходимото по-голямо мнозинство им гарантира по-трудното отстраняване. Освен това Петър Петров подчерта, че двете големи политически сили в момента са обединени от идеята да отстранят главния прокурор и заради това държат на по-малкия брой гласове във Висшия съдебен съвет.  

Никола Минчев от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” подробно отговори на упреците на депутата от “Възраждане”. Той му обясни, че няма нищо странно в това да има различно третиране на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

“Поставянето на тримата големи под един знаменател не отговаря на правомощията им и на възможността им на въздействие върху онази част от системата в съдебната власт, от която са те”, обясни Минчев. Той добави и че един от големите проблеми в съществуващата Конституция е по отношение на уредбата на Висшия съдебен съвет и на обстоятелството, че изборът на всеки един от неговите членове се извършва в пленума на ВСС, а не във всяка една от двете колегии – прокурорската и съдийската.

“Живот и здраве, когато стигнем до промяна на Конституцията, този въпрос отново ще бъде тема”, даде бъдеща заявка депутатът от ПП–ДБ Никола Минчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст