ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Напрежение между САЩ и Китай заради полупроводниците

Пекин въведе ограничения срещу американския гигант за производство на полупроводници “Майкрон”

Американският министър на търговията Джина Раймондо изрази вчера (25 май) пред китайския министър на търговията Ван Вънтао безпокойството на САЩ във връзка с ограниченията, въведени от Пекин по отношение на американски компании, сред които и гиганта в бизнеса с полупроводници – “Майкрон”, предаде Франс прес.

Джина Раймондо и Ван Вантао се срещнаха във Вашингтон и “проведоха откровени и съдържателни обсъждания по въпроси, свързани с търговските отношения между Съединените щати и Китай, включително и общия климат на двете страни в сферите на търговията, инвестициите и потенциалното сътрудничество”, се казва в официалното изявление на американското Министерство на търговията.

Китайското министерство на търговията също потвърди, че двамата министри са провели “откровен, професионален и конструктивен” разговор. 
       
Ван Вънтао “изрази ключовите притеснения по икономическите политики и търговията на САЩ по отношение на Китай”, като обърна специално внимание “на политиките, свързани с полупроводниците”, се казва в изявление на китайското министерство.

Според американското министерство на търговията Джина Раймондо “е изразила притесненията си по отношение на скорошните мерки, взети от Китай спрямо американски компании, действащи на китайска територия”.

Пекин въведе в неделя (21 май) ограничения срещу американския полупроводников гигант “Майкрон”, като заяви, че чиповете на американската компания са “потенциален проблем за сигурността на мрежите” и застрашават “националната сигурност на Китай”.

В понеделник Вашингтон вече изрази веднъж “сериозното си безпокойство” по този конкретен въпрос.

Секторът на полупроводниците е от изключително стратегическо значение и е повод за напрежение между САЩ и Китай, като Вашингтон също ограничава продажбите за Китай на чипове, които се ползват във високотехнологичната електроника.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст