ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приеха правото на гражданите да обжалват прокурорски отказ

Надежда Йорданова

Гражданите ще могат да обжалват отказите на Прокуратурата да образува досъдебно производство при тежки умишлени престъпления, както и при корупция, и при такива противозаконни прояви, които засягат пряко собствеността на гражданите, обществения ред и спокойствието им.

Това приеха народните представители в рамките на второто гласуване в зала на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. В същото време по предложение на депутата от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” Надежда Йорданова някои случаи няма да могат да бъдат обжалвани.

Преди да ги посочи, бившият министър на правосъдието коментира, че години наред българската правна мисъл разисквала въпроса за отказите на Прокуратурата да образува досъдебно производство. Сега, след приетите законодателни промени, гражданите ще имат възможност да задействат съдебния контрол върху отказите на прокурорите и с това ще се сложи край на практиката те бланкетно да прекратяват разследванията си.

В същото време Надежда Йорданова посочи, че трябва да се намери баланс, така че съдът да не бъде затлачван с твърде много жалби срещу откази за образуване на досъдебно производство. И тук тя посочи случаите, при които засегнатите лица няма да могат да обжалват отказа на Прокуратурата да образува досъдебно производство. Такива са случаите, когато при катастрофа деецът е направил всичко, зависещо от него за спасяване на пострадалия (123 ал. 4), когато някой с насилие, измама или заплахи попречи да се проведе събрание, митинг или манифестация (чл. 174 а), когато някой системно използва човек, намиращ се под неговите грижи за просия (чл. 189) и тогава, когато някой не полага достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, и в резултат на това причини на друг човек средна или тежка телесна повреда.

В хода на дискусията депутатът от “Възраждане” Петър Петров отчете, че неговата парламентарна група е направила предложението за обжалването на отказите на Прокуратурата и то е било прегърнато от Министерския съвет и по-конкретно от Министерството на правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст