Христо Иванов изумен -“европейска формула”става скандал?!

Депутатът от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” Христо Иванов обясни “европейската формула”, спомената в записа, излъчен от депутата от парламентарната му група Радостин Василев по време на пресконференция в БТА.

По-конкретно ставаше дума за това, че според казаното от Кирил Петков в записа Христо Иванов имал идея как, като се последва една европейска формула, с шест месеца може да се отложи свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов.

Попитан от журналисти как ще коментира тази своя идея, за която става дума в записа, Христо Иванов възкликна в кулоарите на парламента: “Европейска формула” се превръща в скандал, представяте ли си?!

Той обясни, че по принцип в парламентарната група обсъждали каква е практиката на Европейския парламент по отношение свалянето на имунитета на депутатите. Той бе категоричен, че още от Средновековието съществува практиката народните избраници да имат имунитет, за да не се страхуват, когато взимат решенията си. Освен това подчерта, че тези обсъждания в групата не са визирали конкретно имунитета на Бойко Борисов, а ситуацията, създадена от главния прокурор. Той атакувал народните представители при упражняването на техните правомощия в процеса на намиране на механизъм как неговата институция да бъде контролирана. Иван Гешев прилагал рекетьорски методи и наричал депутатите “боклуци”. Ето защо според Христо Иванов е естествено да се помисли как свалянето на имунитета на депутатите да не се превръща в лесен инструмент за натиск от страна на сегашния главен прокурор.

Освен това Христо Иванов отрече да е ставало дума за шест месеца, в които да се бави свалянето на имунитета на даден народен представител, тъй като в случая с евродепутата Елена Йончева този период траел два месеца.

По думите на Христо Иванов е очевидно, че целта на действията на Радостин Василев е България да бъде хвърлена отново в избори, които обаче абсолютно нищо няма да решат.

“Нека да не се поддаваме на този ажиотаж. Ние имаме нужда от правителство. Решението за управлението е трудно – очевидно е, че става въпрос за много сложни обсъждания и е лесно те да бъдат представени по безумен начин”, обясни депутатът от “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст