Цените на газа в Европа може да станат отрицателни през лятото на 2023 г.

Природен газ

Цените на газа в Европа през лятото може да станат отрицателни за кратко време, тоест продавачите ще плащат допълнително на купувачите. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на участниците в ежегодния енергиен панаир E-World в Есен, Германия. Цените на газа може да паднат под нулата през лятото, ако слабото търсене не се равнява на нарастващо пренасищане с газ.

Подобно събитие, при което производителите на газ действително плащат на потребителите да вземат газ от тях, става все по-вероятно, тъй като цените вече са се доближили до нивата отпреди кризата, отбелязва изданието.

Пазарните експерти се съгласиха, че цените на газа в Европа наистина могат временно да станат отрицателни. Това обаче няма да се случи, ако има събития, които да разтърсят газовия пазар.

Но ако европейските газови хранилища се запълнят достатъчно бързо, то цените под 10 долара за хиляда кубически метра са съвсем реални. Анализаторите изчислиха, че газовите хранилища в Европа ще бъдат пълни още през август.

По-ниските цени на газа обаче не са стимулирали промишленото търсене, тъй като много купувачи все още чакат цените да паднат още повече.

Рано в петък данните от WindEurope и цените в хъба TTF отчетоха, че цените на газа в Европа са паднали до 279 долара за хиляда кубически метра поради увеличаване на производството на европейски вятърни паркове. Производството на вятърна генерация в Европа в четвъртък е нараснало до 16% от нуждите на региона от електроенергия. На фона на нарастващото производство на енергия от възобновяеми източници спот цената на газа в Европа загуби 9% в четвъртък. Договорът за доставка ден напред в центъра на TTF в Холандия затвори на 279 долара за 1000 кубически метра.

Според Gas Infrastructure Europe, европейските страни продължават да напомпват газ в своите подземни хранилища. Към 25 май нивото на запасите в тях е 66.71%, което е с 18 процентни пункта над средното за последните години за този период.

На 23 май пък министърът на енергетиката на Катар Саад Шерида ал-Кааби каза на Катарския икономически форум, че само топлата зима е помогнала на Европа да избегне енергийна криза.

Други анализатори обаче посчват, че цените на газа в Европа могат да се повишат рязко през лятото, ако времето е много горещо и сухо и работата на алтернативните енергийни източници е нарушена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст